Indledning

Sådan påvirker rygmarvsskader blæren og tarmen

Blære- og tarmproblemer er en almindelig konsekvens af en rygmarvsskade. Med den rigtige rutine og de rigtige produkter, kan du få tingene under kontrol og forbedre din livskvalitet. Konsekvenser af rygmarvsskade
Luk

Konsekvenser af rygmarvsskade

Cirka 80 % af alle personer med rygmarvsskade (SCI) vil opleve helt eller delvist tab af kontrol over deres blære. Det væsentligste symptom er manglende evne til at lade vandet, men ufrivillig vandladning er også meget almindeligt. Derudover har 34 % af personer med rygmarvsskade tarmproblemer i et sådant omfang, at det påvirker deres dagligdag.

Det er vigtigt at imødegå disse problemer på en effektiv måde, så du undgår komplikationer og for at sikre, at komplikationerne har mindst mulig indvirkning på din dagligdag. Her er nogle løsninger på de problemer, du kan opleve:

Manglende evne til at tømme blæren

Brug af et engangskateter er en effektiv teknik til at tømme blæren. Teknikken er baseret på regelmæssig og fuldstændig tømning af blæren ved hjælp af et engangskateter.

 

Ufrivillig vandladning

Uridomer og urinposer er et effektivt urinopsamlingssystem til drenge og mænd. Uridomet minder om et almindeligt kondom og rulles på penis på samme måde. Uridomet kobles til en urinpose, hvor urinen opsamles. Urinposen fastgøres til enten læg eller lår ved hjælp af nogle fleksible fikseringsbånd.

 

Kronisk forstoppelse/ufrivillig afføring

Regelmæssige afføringsvaner kan tit opnås ved at benytte skyllemetoden analirrigation ved forstoppelse og en analprop, hvis du har svært ved at holde på luft eller afføring.

 

Rygmarvsskade – baggrund

Rygmarvsskade (SCI) resulterer ofte i tab af følelse og lammelse under skadestedet. Skaden kan opdeles i fire grupper, alt efter hvor slem den er:

  • Komplet tetraplegi: Tab af bevægelse og følelse i begge arme og begge ben
  • Inkomplet tetraplegi: Begge arme og begge ben er berørt, men der er en vis følelse og begrænset frivillig muskelkontrol
  • Komplet paraplegi: Tab af bevægelse og følelse i den nedre del af kroppen
  • Inkomplet paraplegi: Kun den nedre del af kroppen er berørt, men der er en vis følelse og begrænset frivillig muskelkontrol
Luk

Tips, værktøjer og vejledninger

Vejledninger til brug af uridom, benpose og natdrænagepose for mænd

For at se alle vejledninger (animationer) skal du trykke på de turkise pile til højre for billedet.

Hvis du ser via din mobiltelefon eller tablet kan du bladre i vejledningerne via de små runde knapper, som er nedenfor billederne.

Vejledninger i selvkateterisation

Nedenfor findes nogle animationer for både gående og kørestolsbrugere. 

For at se flere vejledninger skal du trykke på de turkise pile til højre for billedet. Hvis du ser via din mobiltelefon eller tablet, kan du bladre i vejledningerne via de små runde knapper, som er nedenfor billederne.

Vi anbefaler at du benytter browseren Chrome.

Godt at vide

Hjælp til børn med at tømme deres blære

Da alle børn er forskellige, er det vigtigt at vælge det kateter, som passer til deres individuelle behov. Når de er klar, kan du begynde at hjælpe dem med at tage ansvaret for den måde, de tømmer deres blære på. Hjælp dit barn til at tømme sin blære
Luk

Tømning af dit barns blære med et kateter

Du er nødt til at hjælpe dit barn med at lade vandet, indtil han/hun er cirka fem år gammel. Mange børn med spina bifida kan ikke tømme deres blære på naturlig vis, så de er nødt til at anvende et kateter, som er et tyndt plastrør, der indføres i urinrøret og ind i blæren. Det er en simpel og smertefri metode.

 

Derfor er det vigtigt at tømme blæren

Det er vigtigt, at både du og dit barn forstår, hvorfor det er vigtigt at tømme blæren, og at I får en god rutine.


Formålet med at få en god rutine er at:

  • Forebygge skade på nyrerne og infektioner generelt
  • Opnå kontinens
  • Forbedre barnets livskvalitet
  • Hjælpe barnet til at blive uafhængigt

 

Hvis dit barn ikke tømmer sin blære regelmæssigt, kan det give infektioner. Selv små mængder urin, som bliver liggende i blæren, kan give urinvejsinfektioner.

 

Kom i gang

Inden du begynder at tømme blæren, skal du altid rådføre dig med en læge eller sygeplejerske for at få instruktioner i korrekt brug af katetret.

Sammen med sundhedspersonalet vil du beslutte, hvilken type kateter der er bedst egnet til dig og dit barn, og I vil udarbejde en plan for, hvor hyppigt der skal anvendes engangskateter. Blæren skal typisk tømmes 4-6 gange om dagen - men det kan afhænge af væskeindtagelse og fysisk aktivitet.

Som supplement kan du bruge de animerede brugervejledninger her på siden, som kan give dig og dit barn en praktisk oversigt over, hvordan man anvender engangskatetre. Vælg den, som passer bedst til dit barns profil:

 

Coloplast har også  trinvise instruktioner til piger og drenge, som du kan udskrive og tage med på toilettet.

 

ikon


Sådan oplærer du dit barn

Når dit barn begynder at vise interesse – som regel mellem tre- og femårs alderen – skal du begynde at lære ham eller hende selv at tømme blæren. 

Luk

Urinvejsinfektioner

Der kan opstå urinvejsinfektioner i forbindelse med brug af katetre. Nogle personer får dem ofte, men du kan mindske risikoen ved at følge nogle få simple rutiner. Sådan minimerer du risikoen for at få en urinvejsinfektion
Luk

En urinvejsinfektion er en infektion i urinvejen, det vil sige de organer, som urinvejssystemet består af. Der er forskel på, om du har bakterier i urinen, eller om du har en urinvejsinfektion. Bakterier i urinen er ofte uskadelige og vil sjældent give anledning til symptomer. Denne tilstand kræver ingen behandling. Hvis bakteriernes tilstedeværelse derimod påvirker dit velvære, og giver symptomer som ildelugtende og uklar urin, svie i blæreregionen, øget tendens til at svede, utilpashed og feber, vil du formentlig have en urinvejsinfektion.

Har du mistanke om en urinvejsinfektion, bør du søge læge. Lægen vil, ved begrundet mistanke om urinvejsinfektion, sende din urin til undersøgelse og starte behandling med antibiotika.

Symptomer på en urinvejsinfektion: De omfatter:

  • Mørk og ildelugtende urin
  • Uklar urin
  • Blod i urinen
  • Feber/svedig
  • Blærespasmer
  • Øgede muskelsammentrækninger i benet

Hvis du oplever nogen af ​​disse symptomer, bør du tale med din læge eller sygeplejerske.

Sådan undgås urinvejsinfektioner

Der er ikke nogen sikker løsning på, hvordan man kan undgå urinvejsinfektioner, men der er nogle

forholdsregler, der kan hjælpe dig med at nedsætte risikoen for gentagne infektioner: 

  • Rigelig væskeindtagelse – ca. 1,5 liter om dagen
  • God personlig hygiejne – især hvis du anvender et engangskateter
  • Fuldstændig tømning af blæren med jævne mellemrum
  • Fordøjelse – et godt afføringsmønster kan mindske risikoen for urinvejsinfektioner.

Du kan også reducere antallet af urinvejsinfektioner, ved at anvende de rigtige katetre.

Luk

Ofte stillede spørgsmål

Her finder du svar på de mest almindelige spørgsmål om rygmarvsskader og blære- og tarmproblemer. Ofte stillede spørgsmål om rygmarvsskade og blæreproblemer
Luk

Ofte stillede spørgsmål om rygmarvsskade og blæreproblemer

Hvorfor giver en rygmarvsskade blæreproblemer?

Urin opbevares i blæren. Blæren styres af nervesystemet. Når du har en rygmarvsskade, er de nerver, der styrer din blære, sandsynligvis beskadiget, og blærefunktionen er derfor berørt. Nogle mennesker oplever, at de skal lade vandet oftere eller i hast, nogle har ufrivillig vandladning, mens andre har svært ved at tømme blæren.

 

Hvordan kan blæreproblemer påvirke min dagligdag?

Hvis din blære ikke tømmes regelmæssigt, kan det forårsage urinvejsinfektioner. Urinvejsinfektioner starter i blæren, men kan i visse tilfælde bevæge sig op i nyrerne og forårsage alvorlig nyreskade. Selv små mængder urin, som bliver liggende i blæren, kan give urinvejsinfektioner.


Hvis du ikke kan holde på vandet, kan du opleve ufrivillig vandladning. Det kan føre til dårlig lugt og dermed sætte dig i forlegenhed. Det er derfor vigtigt, at din blære får den nødvendige pleje, så det påvirker din dagligdag mindst muligt.

 

Hvad kan du gøre ved dine blæreproblemer?

Der er en række metoder og produkter, som kan hjælpe dig med at få dine blæreproblemer under kontrol. De omfatter katetre, uridomer (for mænd) og absorberende produkter. Søg efter det rigtige produkt eller kontakt kundeservice for at få råd.

 

Hvad er et kateter?

Et kateter kan bruges til at tømme blæren med. Det er et tyndt, fleksibelt rør, der føres ind i blæren gennem urinrøret og gør det muligt at tømme blæren for urin.

 

Hvorfor er det så vigtigt at tømme min blære for urin?

Hvis blæren ikke tømmes regelmæssigt, er der risiko for at få urinvejsinfektioner. Urinvejsinfektioner starter i blæren, men kan i visse tilfælde bevæge sig op i nyrerne og forårsage alvorlig nyreskade. Selv små mængder urin, som bliver liggende i blæren, kan give urinvejsinfektioner.

 

Kan jeg bare tømme min blære om morgenen og om aftenen?

Nej. Du skal følge den tidsplan, din læge har givet dig. Som tommelfingerregel skal blæren tømmes mindst 4-6 gange om dagen.

 

Kan jeg drikke mindre, så jeg ikke behøver at tømme min blære så ofte?

Nej. Det er meget vigtigt, at du drikker tilstrækkeligt. Det holder urinvejssystemet rent og sundt.

 

Hvad, hvis urinen ser uklar eller mørk ud og lugter mærkeligt?

Du har muligvis en infektion. Tal med din læge eller sygeplejerske.

 

Gør det ondt at kateterisere?

Nej. Du vil muligvis føle en let trykken, når kateteret føres ind. Hvis du føler ubehag, eller hvis det er svært at få katetret ført ind, skal du tage en kort pause. Prøv at slappe af ved at tage en dyb indånding eller ved at hoste. Tal med din læge eller sygeplejerske, hvis du synes, at det gør ondt.

Hvad hvis jeg får hyppige urinvejsinfektioner?

Brug af et engangskateter øger risikoen for urinvejsinfektioner. Sammenlignet med andre katetertyper, såsom permanente katetre, er engangskatetre mindre tilbøjelige til at forårsage urinvejsinfektioner. Der er flere måder at mindske risikoen for urinvejsinfektioner på:

  • Drikke mere væske i løbet ad dagen – så der med jævne mellemrum sker et flow igennem urinrøret.
  • Sørge for, at blæren tømmes helt, hver gang du kateteriserer
  • Øge antallet af daglige kateterisationer
  • Sørge for, at du har rene hænder og udstyr, når du udfører kateterisationen
  • Overvej, om du bruger dit kateter korrekt.(indsæt link til animation) 

 

Hvad gør jeg, hvis jeg stadig har ufrivillig vandladning?

Ufrivillig vandladning kan finde sted af forskellige årsager: 

  • En urinvejsinfektion kan give anledning til ufrivillig vandladning. Du bør søge læge, hvis du mistænker, at du har en infektion. Typiske symptomer, som man skal være opmærksom på, er følgende:
    • Mørk og ildelugtende urin
    • Uklar urin
    • Blod i urinen
    • Feber/svedig
    • Blærespasmer
    • Øgede muskelsammentrækninger i benet 
  • Der kan opstå ufrivillig vandladning, fordi du ikke kateteriserer ofte nok (mindre end fire gange om dagen). Du skal:
    • Overveje at kateterisere oftere for at undgå, at trykket i blæren stiger.
    • Sørge for, at blæren tømmes helt, hver gang du kateteriserer.
    • Overveje, om din engangskateterisationsteknik er hensigtsmæssig.
    • Hvis du kateteriserer mere end syv gange om dagen og stadig har problemer med ufrivillig vandladning, bør du overveje at rådføre dig med din læge.
  • Du har muligvis ufrivillig vandladning på grund af ufrivillige blærespasmer/sammentrækninger (ikke forårsaget af en urinvejsinfektion). Du skal:
    • Tale med din læge om medicin, som eventuelt kan få din blære til at slappe af. 

Hvis den ufrivillige vandladning hovedsagelig sker, når du motionerer, bør du overveje at kateterisere, inden du begynder at motionere. 

Luk

Sådan findes det rigtige produkt

Coloplast tilbyder et bredt sortiment af produkter til både urin- og afføringsproblemer. Her er nogle forslag til, hvad du skal se efter, når du vælger et produkt. Læs mere
Luk

Sådan findes det rigtige produkt

Vandladningsproblemer

Produkter, som kan hjælpe dig med dine vandladningsproblemer, inkluderer:

  • Katetre – hvis du ikke kan tømme din blære
  • Uridomer og urinposer – til mænd, som ikke kan holde på vandet  

Det skal du se efter ved valg af kateter

Det er meget vigtigt at finde det rigtige kateter for at sørge for, at blæren tømmes på en sikker måde med mindst muligt besvær. Brug nedenstående link til at læse mere om de vigtigste faktorer, som skal tages i betragtning ved valg af kateter:

  • Sikkerhed 
  • Brugervenlighed 
  • Hvordan det passer til dig og dine behov  

Endelig skal du sørge for også at snakke om din dagligdag, dine bekymringer og særlige behov, når du drøfter dit produktvalg med sundhedspersonalet.

Coloplast katetre

Coloplast har et bredt udvalg af katetre. Her følger nogle korte beskrivelser af de mest anvendte katetre: 

SpeediCath®

  • Klar-til-brug, så snart du tager katetret ud af emballagen.
  • Nem håndtering – ingen forberedelse nødvendig
  • Minimal risiko for skader på urinrøret på grund af katetrets glatte og ensartede overflade og kateterhuller.

 


SpeediCath® Compact – har alle fordelene som ved det almindelige SpeediCath og er samtidig mere

  • Diskret – det mest kompakte kateter til mænd og kvinder
  • Ikke-medicinsk design – så det forbliver dit private anliggende, uanset hvor du er
  • Mere hygiejnisk kateterisation – med let anvendeligt gribehåndtag*
  • Hylster i hårdt materiale, der til enhver tid beskytter katetret og overfladen**


*Kun for SpeediCath Compact til kvinder

**Kun for SpeediCath Compact til mænd

Afføringsproblemer 

Her er to metoder til håndtering af afføringsproblemer:

  • Analirrigation – til forebyggelse af ufrivillig afføring og forstoppelse
  • Analpropper – til ufrivillig afføring

Analirrigation er en veldokumenteret teknik til at tømme tarmen. Der skylles vand ind i tarmen via endetarmen. Vandet tømmes derpå fra tarmen sammen med afføringen. Det gør det muligt for dig at tømme tarmen med jævne mellemrum, hvilket hjælper med at forhindre ufrivillig afføring og forstoppelse.

Produkter fra Coloplast

Peristeen®, Coloplasts analirrigationssystem tilbyder forudsigelig behandling af afføringsproblemer. Da der kun skal vand til, er Peristeen et effektivt alternativ til andre metoder til behandling af afføringsproblemer, der også kræver brug af medicin. Peristeen:

  • Forhindrer ufrivillig afføring og forstoppelse i op til 2 dage
  • Gør, at du kan beslutte, hvornår du vil tømme tarmen
  • Forbedrer livskvalitet

 Peristeen Analprop  er et simpelt, sikkert og diskret hjælpemiddel til ufrivillig afføring. Det:

  • Leveres i to størrelser – stor og lille
  • Kan blive siddende i op til 12 timer
  • Er let at fjerne ved at trække i den bløde gazesnor, som er fastgjort til proppen

Har en lille størrelse, så du kan lægge den i din håndtaske eller lomme

Luk

Anbefalede produkter

Luk

Gratis vareprøve

Tak for din bestilling

Ordren er afgivet

Se skrivebordsversion