Indledning

Spina bifida (rygmarvsbrok) og din blære og tarm

Håndtering af vandladningsproblemer fra fødslen kan hjælpe personer med spina bifida med at undgå komplikationer. Læs mere
Luk

Effekten på blære og tarm af at leve med spina bifida

Mange mennesker med spina bifida har svært ved at føle, hvornår deres blære og tarm er fuld. Derfor har de ofte problemer med at styre deres vandladning og deres afføring.

Disse symptomer skal håndteres fra fødslen. For at undgå besværlige komplikationer, såsom nyreskader, urinvejsinfektioner og mavesmerter, er det vigtigt, at disse symptomer håndteres korrekt fra fødslen. Følgende afsnit indeholder forslag til løsninger: 

Kan ikke tømme blæren

Hvis det er nødvendigt, introduceres engangskatetret typisk lige efter fødslen for at forhindre nyreskade. I starten er forældrene nødt til at udføre proceduren, men så snart barnet selv er i stand til det, bør han/hun overtage ansvaret – typisk fra 8-9 års alderen.

 

Ufrivillig vandladning

Efter fire års alderen kan det at gå med ble/inkontinensbind påvirke det sociale liv.

 

Kronisk ufrivillig afføring/inkontinens

Forstoppelse kan være smertefuldt, og for større børn vil brug af ble/bukseble have indflydelse på deres dagligdag.

 

Spina bifida i tal

Spina bifida er en medfødt misdannelse i rygmarven. Antallet af børn født med spina bifida er heldigvis faldende, bl.a. på grund af, at flere kvinder tager folinsyretilskud før og efter fødslen. I Europa fødes cirka fire ud af 10.000 børn med spina bifida.

Luk

Godt at vide

Pleje af urinvejene fra tidlig barndom til ungdom

Børn med spina bifida og problemer med at tømme blæren, kan have gavn af at anvende et kateter. Efterhånden som barnet bliver ældre, og for at holde deres blære sund og rask, kan det være nødvendigt at skifte produktet af og til. Urinvejsproblemer hos børn med spina bifida
Luk

Pleje af urinvejene fra tidlig barndom til ungdom

Vigtige blæretømningsrutiner

Det er vigtigt at have en god rutine omkring vandladning, både for at have et godt helbred og for at hjælpe barnet med hurtigere at blive uafhængigt.

Målet med et godt vandladningsmønster er at:

  • Forhindre skade på nyrerne og infektioner generelt
  • Opnå kontinens
  • Forbedre barnets livskvalitet
  • Hjælpe barnet til at blive uafhængigt

Tage ansvar

Når barnet føler sig sikker i at tømme sin blære med et kateter, er tiden inde til at give ham/hende ansvaret. Et kateter, der fungerede godt, da barnet var yngre, er muligvis ikke længere det bedste valg.

Når du drøfter produktvalg med en læge eller sygeplejerske, er det vigtigt at understrege, hvilke produktegenskaber der er vigtige for dit barn. Du skal også huske, at det er vigtigt, at et nyt produkt passer godt til dit barns livsstil.

Produktet skal altid være:

  • En sikker løsning
  • Let at bruge
  • Passe godt til dagligdagen

Sikkert

Sikkerhed er vigtigt, når der skal vælges kateter. Tag hensyn til følgende:

  • Tømmer det blæren helt og på en hurtig, effektiv og sikker måde?
  • Leveres katetret klar-til-brug med en overflade, som er glat og ensartet, og som er beskyttet i emballagen, både under transport og ved opbevaring.
  • Er der noget i produktet, som dit barn er allergisk over for, som for eksempel latex, pvc, phthalater.

Brugervenlighed

Hvis kateteret er let at bruge, vil dit barn hurtigere være i stand til selv at påtage sig ansvaret. Tag hensyn til følgende:

  • Er katetret klart til brug, eller skal du medbringe/påføre f.eks. vand eller gel?
  • Er katetret let at bruge/ kan det gøres med få trin?

Passer det til dit barns livsstil

Hvis et kateter ikke passer til barnets livsstil, stiger risikoen for, at de ikke tømmer 4-6 gange om dagen. Dette kan føre til infektioner og andre alvorlige helbredsproblemer. Noget at tænke på:

  • Har katetret et diskret udseende, så ingen lægger mærke til det, især når barnet er ude blandt andre?
  • Er dit barn nødt til at anvende tilbehørsprodukter (håndtag, spejl, buksebøjle osv.), og kan det være svært at holde styr på dem alle?
  • Behov for en hjælper. Nogle produkter kræver, at brugere med dårlig håndmotorik får hjælp fra en hjælper eller pårørende. Andre produkter er udviklet til brugere med dårlig håndmotorik og giver dermed større frihed.

Når barnet når teenagealderen, kan det være sværere at følge deres rutiner. Det kan føre til øget risiko for infektioner, så det er vigtigt, at dit barn holder sine gode toiletvaner ved lige.


Jo mere diskret desto bedre.

Ingen unge mennesker ønsker at blive betragtet som anderledes, så det er vigtigt, at deres vandladningsrutiner ikke tiltrækker unødig opmærksomhed. Katetret skal være diskret og let og hurtigt at bruge.

Hvis et produkt fylder for meget, ser hospitalsagtigt ud eller er svært at klargøre, vil den pågældende person måske undgå socialt samvær.

Der findes i dag en række produkter, som kan hjælpe med at imødegå disse behov. Fordelene ved denne type produkt omfatter:

  • Klar-til-brug (ikke brug for vand til at aktivere overfladen)
  • Ikke-medicinsk udseende (form og farve)
  • Intuitiv håndtering (få trin og enkel klargøring)
  • Kompakt design (er let og diskret at medbringe)
  • Løsninger i sæt (ikke behov for at medbringe andet tilbehør)

Coloplast har en hel række katetre, og de mest populære hedder SpeediCath® og SpeediCath® Compact. 

Luk

Ofte stillede spørgsmål om blære og tarm

Spina bifida kan påvirke kontrollen over blære og tarm. Her beskriver vi nogle af de mest almindeligt stillede spørgsmål om spina bifida og giver nogle svar. Ofte stillede spørgsmål om spina bifida
Luk

Blæren

 

Hvorfor giver spina bifida blæreproblemer?

Urin opbevares i blæren. Blæren styres af nervesystemet. Da spina bifida forårsager nerveskade, kan det påvirke blærefunktionen. Nogle mennesker konstaterer, at de har brug for at lade vandet oftere eller i hast, nogle har ufrivillig vandladning, mens andre har svært ved at tømme blæren.


Hvordan kan blæreproblemer påvirke helbredet?

Hvis din blære ikke tømmes regelmæssigt, kan det forårsage urinvejsinfektioner. Urinvejsinfektioner starter i blæren, men kan bevæge sig tilbage i nyrerne og give nyreskade. Selv små mængder urin, som bliver liggende i blæren, kan give urinvejsinfektioner.

Hvis du ikke kan holde på vandet, lider du af ufrivillig vandladning. Hvis du har styr på vandladningen, vil det hjælpe dig til at holde dig sund og rask, og bevare selvtilliden.


Hvad kan jeg gøre for at få styr på mine vandladningsproblemer?

Der findes en række metoder og produkter, inklusive katetre, uridomer (for mænd) og absorberende produkter. Kontakt kundeservice for at få hjælp til at finde det rigtige produkt til at imødegå dit behov. 


Hvad er et kateter?

Et kateteret er et tyndt, fleksibelt rør, der føres ind i blæren gennem urinrøret og dermed tømmer blæren for urin.


Gør det ondt at kateterisere?

Nej. Du vil muligvis føle en let trykken, når kateteret føres ind. Hvis du føler ubehag, eller hvis det er svært at få kateteret ført ind, skal du tage en kort pause. Prøv at slappe af ved at tage en dyb indånding eller ved at hoste. Tal med din læge eller sygeplejerske, hvis du synes, at det gør ondt.


Kan jeg bare tømme min blære om morgenen og om aftenen?

Nej. Du skal følge den tidsplan, din læge har givet dig. Som tommelfingerregel skal blæren tømmes mindst 4-6 gange om dagen.


Kan jeg drikke mindre, så jeg ikke behøver at tømme min blære så ofte?

Nej. Det er meget vigtigt, at du drikker tilstrækkeligt. Det holder urinvejssystemet rent og sundt.


Hvad, hvis urinen ser uklar eller mørk ud og lugter mærkeligt?

Du har muligvis en infektion. Tal med din læge eller sygeplejerske.


Hvad, hvis jeg får hyppige urinvejsinfektioner?

Brug af et engangskateter øger risikoen for urinvejsinfektioner. Sammenlignet med andre katetertyper, såsom permanente katetre, er engangskatetre mindre tilbøjelige til at forårsage urinvejsinfektioner. Der er flere måder at mindske risikoen for urinvejsinfektioner på:

  • Drikke mere væske i løbet af dagen
  • Sørge for, at blæren tømmes helt, hver gang du kateteriserer
  • Overholde det tømningsinterval din læge har anbefalet
  • Sørge for, at du har rene hænder og rent udstyr, når du kateteriserer
  • Genovervej din kateterisationsteknik.

 

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg stadig ikke kan holde på vandet?

Ufrivillig vandladning kan finde sted af forskellige årsager:

  • En urinvejsinfektion kan give anledning til ufrivillig vandladning. Du bør søge læge, hvis du har mistænke om, at du har en infektion. Typiske symptomer, som man skal være opmærksom på:
    • Mørk og ildelugtende urin
    • Uklar urin
    • Blod i urinen
    • Feber/svedig
    • Blærespasmer
    • Øgede muskelsammentrækninger i benet
  • Hvis du kateteriserer mindre end det din læge har anbefalet, kan der opstå ufrivillig vandladning, fordi du ikke kateteriserer ofte nok.
    • Overvej, at kateterisere oftere for at forhindre, at trykket i blæren stiger.
    • Sørg for, at blæren tømmes helt, hver gang du kateteriserer. Genovervej din kateterisationsteknik
    • Hvis du kateteriserer dig det antal gange, som lægen har anbefalet, og stadig har problemer med ufrivillig vandladning, bør du overveje at rådføre dig med din læge (se nedenfor)
    • Du har muligvis ufrivillig vandladning på grund af ufrivillige blærespasmer/sammentrækninger (ikke forårsaget af en urinvejsinfektion).
      • Tal med din læge om evt. at få ordineret medicin, der vil få din blære til at slappe af.
  • Hvis den ufrivillige vandladning hovedsagelig sker, når du motionerer, bør du overveje at kateterisere, inden du begynder at motionere. 

Tarmen

Hvorfor giver spina bifida afføringsproblemer?

 

Nervespidser i endetarmen gør dig opmærksom på, at afføringen skal ud. Hos personer med spina bifida kan denne kommunikation forsvinde eller være ufuldstændig, hvilket øger risikoen for tarmproblemer, såsom forstoppelse, ufrivillig afføring eller en kombination heraf.


Hvordan kan tarmproblemer påvirke mit helbred?

Ufrivillig afføring og forstoppelse kan være meget ubehageligt, og de har også en betydelig indvirkning på livskvalitet. Ud over fysisk ubehag er du måske nervøs for at få et uheld, når du er ude.

Det er derfor vigtigt at finde en måde at håndtere dine tarmproblemer på.

 

Hvad kan jeg gøre for at styre mine afføringsproblemer?

Afføringsproblemer kan ofte forbedres ved at ændre kosten. Visse typer medicin kan hjælpe. Analirrigation anvendes til at hjælpe med at forebygge forstoppelse og ufrivillig afføring. Læs mere om analirrigation 

 

Hvad er analirrigation?

Ved analirrigation skylles vand ind i tarmen ved hjælp af et rektalkateter. Vand stimulerer tarmen, så afføringen skylles ud, og den nedre halvdel af tarmen tømmes derved. Det er vigtigt at skylle tarmen med jævne mellemrum for at forhindre afføringsproblemer.


 

Hvor ofte skal jeg skylle?

For de fleste er hver eller hver anden dag en god løsning. Det er vigtigt at skylle tarmen med jævne mellemrum for at forhindre afføringsproblemer. Det er også bedst at finde en regelmæssig rutine i stedet for at ændre for meget på den. Med tiden og med øvelse vil du finde ud af, hvad der fungerer bedst for dig. Hvis du er usikker, må du spørge din læge eller sygeplejerske til råds.

 

Hvilket tidspunkt på dagen er bedst til analirrigation?

Prøv at finde en rutine, hvor du skyller på cirka samme tidspunkt hver dag. Hos mange mennesker hjælper det at spise og drikke på tarmens naturlige bevægelse, så cirka 30 minutter efter et måltid er et godt tidspunkt. Men det står dig helt frit for at ændre rutinen lidt, så den passer bedre til din dagligdag.

 

Kan jeg tage på rejse med analirrigation?

Ja – husk at tage dit irrigationssystem med dig og medbring en masse katetre, da de ikke kan købes alle vegne. Hvis du skal bruge systemet i udlandet, skal du være opmærksom på vandkvaliteten. I lande, hvor det ikke er forsvarligt at drikke vandet, skal du bruge flaskevand eller kogt vand til at skylle med. Husk, at der går lidt tid, før din krop vænner sig til en ny rutine i andre tidszoner. Du spiser måske også en anden slags mad, hvilket kan påvirke tarmen.

 

Gør analirrigation ondt?

Nej, analirrigation gør normalt ikke ondt, og det er helt ufarligt at bruge. Det kan dog føles lidt underligt i starten. Hvis du føler ubehag, når vandet pumpes ind, skal du bare stoppe og holde en lille pause, og så starte igen. Hvis du har smerter, skal du straks stoppe skylningen, lade luften sive ud af ballonen, og tage katetret ud. Hvis smerten ikke forsvinder, bør du kontakte din læge eller sygeplejerske.


 

Er der nogen risiko eller komplikationer?

Nej, hvis du er oplært af en læge eller sygeplejerske, så er der ingen risiko. Hvis kateteret ikke indsættes korrekt, kan det lave et hul eller en rift i tarmen. Denne risiko er dog meget lille, hvis du følger de anvisninger, som din læge eller sygeplejerske giver dig.

 

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg har ufrivillig afføring mellem skylninger?

Hvis du har ufrivillig afføring mellem skylninger, kan årsagen være, at tarmen ikke tømmes helt på grund af forstoppelse eller hård afføring. Det kan også være, at du anvender for meget vand under skylningen. Kontakt din læge eller sygeplejerske for at få hjælp til en afføringsplan. En Peristeen Analprop kan hjælpe, hvis problemet ikke forsvinder. 

Luk

Sådan findes det rigtige produkt

Coloplast tilbyder en bred vifte af produkter til brug ved blære- og tarmproblemer. Her er nogle forslag til, hvad du skal se efter, når du leder efter det rigtige produkt. Find det rigtige produkt
Luk

Litteraturhenvisninger

 *Kun til SpeediCath Compact kvinder
**Kun til SpeediCath Compact mænd

Behandling af urinvejsproblemer

Produkter, der kan hjælpe med at varetage urinvejsproblemer, omfatter: 

  • Katetre – til ufuldstændig blæretømning.
  • Uridomer og urinposer – til inkontinens hos mænd

Hvad du skal være opmærksom på ved valg af kateter

Det er meget vigtigt at finde det rigtige kateter for at sikre, at blæren tømmes på en sikker og effektiv måde, med mindst muligt besvær.

Når du snakker med din læge eller sygeplejerske om, hvilket produkt du skal anvende, skal du sørge for at fortælle dem om din livsstil, dine bekymringer, særlige behov og lignende.

Ved valg af kateter skal du se efter: 

  • Sikkerhed
  • Brugervenlighed
  • Hvordan det passer til dig og dine behov.

 

Coloplast har et udvalg af katetre. Her er en kort beskrivelse af de mest populære.
SpeediCath® er:

  • Klart til brug, når katetret tages ud af emballagen.
  • Let håndtering – uden behov for forberedelse
  • Minimal risiko for skade på urinrøret på grund af den glatte overflade og de overfladebehandlede kateterøjne.

 

SpeediCath® Compact har alle de samme fordele som det almindelige SpeediCath og mere

  • Diskret – det mest kompakte kateter for kvinder og mænd
  • Ikke-medicinsk design – så du kan opbevare det med dine personlige ting, uanset hvor du er
  • Hygiejnisk kateterisation – med letanvendeligt indføringsgreb*
  • Beskyttelse af kateteret og overfladen på grund af hylster i hårdt materiale**

 

Behandling af tarmproblemer

Produkter til afhjælpning af dine tarmproblemer.

Analirrigation er en veldokumenteret teknik til at skylle tarmen. Der skylles vand ind i tarmen via endetarmen. Vandet tømmes derpå fra tarmen sammen med afføringen.

Det er vigtigt at skylle tarmen med jævne mellemrum for at forhindre afføringsproblemer.

Peristeen® er et analirrigationssystem, der giver forudsigelig tarmpleje. Da der kun skal vand til, er Peristeen et effektivt alternativ til andre tarmplejemetoder, der kræver brug af medicin.

Peristeen:

  • Forhindrer ufrivillig afføring og forstoppelse i op til 2 dage
  • Gør, at du kan beslutte, hvornår du vil tømme tarmen
  • Forbedrer livskvalitet

Peristeen Analprop er et simpelt, sikkert og diskret hjælpemiddel til ufrivillig afføring.

  • Leveres i to størrelser – stor og lille
  • Kan blive siddende i op til 12 timer
  • Er let at fjerne ved at trække i den bløde gazesnor, som er fastgjort til proppen

Lille størrelse, så du kan lægge den i din håndtaske eller lomme.

Luk

Tips, værktøjer og vejledninger

Vejledninger i selvkateterisation

Nedenfor er angivet videoguides for kørestolsbrugere og for forskellige produkter: SpeediCath® og SpeediCath® Compact.

For at se alle  vejledninger skal du trykke på de turkise pile til højre for billedet. Hvis du ser via din mobiltelefon eller tablet, kan du bladre i vejledningerne via de små runde knapper, som er nedenfor billederne.

Vi anbefaler at du benytter browseren Chrome.

.

Hjælp til børn med at tømme deres blære

Da alle børn er forskellige, er det vigtigt at vælge det kateter, som passer til deres individuelle behov. Når de er klar, kan du begynde at hjælpe dem med at tage ansvaret for den måde, de tømmer deres blære på. Hjælp dit barn til at tømme sin blære
Luk

Tømning af dit barns blære med et kateter

Du er nødt til at hjælpe dit barn med at lade vandet, indtil han/hun er cirka fem år gammel. Mange børn med spina bifida kan ikke tømme deres blære på naturlig vis, så de er nødt til at anvende et kateter, som er et tyndt plastrør, der indføres i urinrøret og ind i blæren. Det er en simpel og smertefri metode.

 

Derfor er det vigtigt at tømme blæren

Det er vigtigt, at både du og dit barn forstår, hvorfor det er vigtigt at tømme blæren, og at I får en god rutine.


Formålet med at få en god rutine er at:

  • Forebygge skade på nyrerne og infektioner generelt
  • Opnå kontinens
  • Forbedre barnets livskvalitet
  • Hjælpe barnet til at blive uafhængigt

 

Hvis dit barn ikke tømmer sin blære regelmæssigt, kan det give infektioner. Selv små mængder urin, som bliver liggende i blæren, kan give urinvejsinfektioner.

 

Kom i gang

Inden du begynder at tømme blæren, skal du altid rådføre dig med en læge eller sygeplejerske for at få instruktioner i korrekt brug af katetret.

Sammen med sundhedspersonalet vil du beslutte, hvilken type kateter der er bedst egnet til dig og dit barn, og I vil udarbejde en plan for, hvor hyppigt der skal anvendes engangskateter. Blæren skal typisk tømmes 4-6 gange om dagen - men det kan afhænge af væskeindtagelse og fysisk aktivitet.

Som supplement kan du bruge de animerede brugervejledninger her på siden, som kan give dig og dit barn en praktisk oversigt over, hvordan man anvender engangskatetre. Vælg den, som passer bedst til dit barns profil:

 

Coloplast har også  trinvise instruktioner til piger og drenge, som du kan udskrive og tage med på toilettet.

 

ikon


Sådan oplærer du dit barn

Når dit barn begynder at vise interesse – som regel mellem tre- og femårs alderen – skal du begynde at lære ham eller hende selv at tømme blæren. 

Luk
Luk

Gratis vareprøve

Tak for din bestilling

Ordren er afgivet

Se skrivebordsversion