DK CC DIN VIDEN september 2015 kvinde - Coloplast Danmark A/S

Kørestolstennis med kronprinsen 


Der blev kæmpet om hver eneste bold ved årets DM i kørestolstennis. Mød Kristoffer og Louise, som brænder for ketsjersporten – og fik overrakt medaljer af kronprins Frederik.

Den gule tennisbold suser frem og tilbage over nettet. I forhold til ‘traditionel’ tennis må den hoppe to gange, før den skal retur. Men meget af tiden når den kun at hilse på banens overflade af kunststof en enkelt gang, før den får et hårdt og præcist slag. 
Din Viden er til kørestolstennis, hvor der bliver kæmpet til det yderste af ketsjeren om hver eneste bold, for det er nemlig årets danmarksmesterskab, hvor landets bedste spillere bliver fundet. Det er de blevet lige siden 1994, hvor DM i kørestolstennis blev afholdt første gang.

I 2010 kom juniorerne med, og siden dengang har Kristoffer Mørk Sørensen vundet fem ud af seks danmarksmesterskaber. Han har rygmarvsbrok og blev introduceret til kørestolstennis for ni år siden.
- Jeg kom til en prøvedag her i Allerød Tennisklub og syntes, at det var sjovt. Jeg kan godt lide, at det går stærkt, og at man skal være fokuseret, og til forskel fra kørestolsbasket, som jeg også spiller, afhænger alt af min egen præstation, når jeg spiller single, siger 16-årige Kristoffer. Han træner en-to gange om ugen og nogle gange lidt ekstra på serven.
- Den er noget af det sværeste ved kørestolstennis. At man skal kaste bolden op med den ene arm, samtidig med at man skal have den helt rigtige bevægelse i armen med ketsjeren, forklarer Kristoffer.


Vinder over veninden

Det er 30-årige Louise Willerslev-Olsen enig i. Hun har spillet kørestolstennis siden 2011 – og tennis siden hun var 12 år. Louise har nedsat gangfunktion efter en virusinfektion i ryggen, og det var ved et tilfælde, at hun kom i gang med kørestolstennis – hun vidste ikke, at hun måtte spille i kørestol. I dag er hun Danmarks bedste kørestolstennisspiller med en placering som nummer 58 på verdensranglisten. Sammen med veninden, medspilleren – og indimellem modspilleren – Malene Olesen arbejder hun på at kvalificere sig til de Paralympiske Lege næste år i Rio.
Denne finaledag i Allerød besejrer Louise Malene, som hun dagen inden har vundet DM i damedouble med. 
- Muligheden for både at spille individuelt og sammen med en anden er en af de ting, som jeg rigtig godt kan lide ved sporten. Samtidig synes jeg om konkurrenceelementet, og at det kræver noget både fysisk og mentalt, siger Louise og griner:
- Og så kan man have pænt tøj på. Man skal ikke i et brydertrikot.

Får medalje af kronprinsen

Det er blevet tid til medaljeoverrækkelsen, som er noget helt særligt i år. For det er kronprins Frederik, som er protektor for Dansk Tennis Forbund, der overrækker medaljerne i forbindelse med, at han bliver tildelt Dansk Tennis Forbunds Guldnål. Forud for overrækkelsen har Hans Kongelige Højhed stået og fulgt noget af finalen mellem Louise og Malene, og han er tydeligvis imponeret.
- Det er en god sport, og det er godt, at der er muligheder for at spille tennis, selvom man ikke har sin fulde førlighed, siger kronprinsen og fortæller, hvordan Caroline Wozniacki engang satte sig i en kørestol for at spille tennis og oplevede, at det ikke bare var lige til.
Kristoffer er også imponeret, da han har fået overrakt guldmedaljen af kronprins Frederik. 
- Det er jo ikke ligefrem noget, som jeg oplever hver dag. Han sagde: “Tillykke – stærkt spillet”.

Fakta om kørestolstennis

Kørestolstennis startede i USA for snart 40 år siden og er i dag en af de største og mest professionelle handicapidrætsgrene på verdensplan. I Danmark har kørestolstennis eksisteret som registreret sportsgren siden 1991. Siden 1994 har der været afholdt DM i kørestolstennis, og i 2010 begyndte der at være DM i både junior- og seniorrækker. I seniorrækken bliver der spillet damesingle, herresingle, damedouble, herredouble og mixed double.
Reglerne i kørestolstennis er de samme som i almindelig tennis. Den eneste forskel er, at tennisbolden må hoppe to gange, før den skal slås retur, og at det er hjulet, som ikke må ‘overtræde’, når man server.
Da man skal kunne læne og strække sig i alle retninger uden at miste balancen, bliver kørestolstennis spillet i en kørestol med ekstra stabilisering, og den er også nemmere at dreje rundt end en almindelig kørestol. Den minder om den kørestol, der bliver anvendt til kørestolsbasket. Hvis du vil prøve at spille kørestolstennis, kan du som regel låne en kørestol af tennisklubben eller af en anden kørestolstennisspiller.
Kørestolstennis kan i princippet spilles på en hvilken som helst tennisbane, men i Danmark bliver der primært spillet kørestolstennis i Allerød Tennisklub, hvor årets DM blev afholdt, KB og Tennis Club Odense. 


Læs mere om kørestolstennis på www.facebook.com/korestolstennis

Luk

Gratis vareprøve

Tak for din bestilling

Ordren er afgivet

Se skrivebordsversion