Indledning

Håndtering af tarmproblemer

Ufrivillig afføring og forstoppelse kan have betydelig indvirkning på din livskvalitet. Ud over det fysiske ubehag er du måske nervøs for at få et uheld, når du er ude. Men der er hjælp at hente. Om ufrivillig afføring og forstoppelse
Luk

Om ufrivillig afføring og forstoppelse

Almindelige årsager til, at tarmproblemer opstår, omfatter følgende:

  • Neurogen skade forårsaget af rygmarvsskade eller sygdomme som multipel sklerose eller spina bifida
  • Skade i endetarmen, eksempelvis efter fødsel
  • Visse typer medicin

Alle kan opleve lejlighedsvis forstoppelse og ufrivillig afføring, men hvis symptomerne fortsætter i mere end en måned, skal du søge råd hos en læge eller sygeplejerske.

Mulig behandling

Hvis du har kroniske symptomer, vil du muligvis have gavn af en fast rutine for din tarmpleje. Det kan give dig en regelmæssig tarmfunktion og dermed ro i sindet.

Coloplast tilbyder nogle løsninger til at hjælpe dig med at håndtere dine symptomer:

 

 

Luk

Godt at vide

Almindelige årsager til tarmproblemer

Tarmproblemer kan opstå af mange årsager og kan påvirke mennesker i alle aldre. Vi beskriver her nogle af de mest almindelige årsager og symptomer. Årsager til tarmproblemer
Luk

Typiske årsager til tarmproblemer

De mest almindelige tarmproblemer, som folk oplever, er:

  • Ufrivillig afføring – når du ikke kan styre, hvornår dine tarme åbnes, hvilket giver afføringsuheld
  • Forstoppelse – når afføring bliver for længe i tarmen ​​og bliver for hård til at kunne passere, hvilket resulterer i manglende evne til at have afføring.
  • En kombination af disse to. Du kan have forstoppelse, men stadig få tynd afføring, der passerer forbi den hårde afføring.

Nogle af tegnene på ufrivillig afføring omfatter:

  • Følelse af trang til at gå på toilettet, men ikke være i stand til at styre, hvornår tarmen åbnes, hvilket resulterer i et afføringsuheld 
  • Ufrivillig afføring
  • Tilsmudsning af undertøj
  • Ude af stand til at styre luftafgang

Nogle af tegnene på forstoppelse omfatter:

  • Manglende evne til at have afføring
  • Luft i tarmene 
  • Ubehag
  • Svær mavepine

Årsager til tarmproblemer

Det er vigtigt at forstå, at det at have afføringsproblemer ikke er en sygdom i sig selv. Der er normalt en underliggende årsag til, at dine tarme ikke fungerer, som de skal.

Nogle af de almindelige årsager til tarmproblemer er:

  • Neurologiske sygdomme, såsom rygmarvsskade, Spina bifida eller multipel sklerose. Har du en neurologisk sygdom, kan nerverne i din rygrad være beskadiget.
  • Komplikationer efter operation i endetarmen, for eksempel efter fødsler, hvor lukkemusklen beskadiges.
  • Misdannelser fra fødslen.
  • Nedsat elasticitet i vævet på grund af alder.

Det er vigtigt for alle, der får tarmproblemer, at finde en fast rutine, så de kan tømme tarmen jævnligt. Dette hjælper med til at forebygge både ufrivillig afføring og forstoppelse. Læs mere om de produkter, som Coloplast tilbyder. 

Luk

Fakta om forstoppelse og ufrivillig afføring

Hvis du har problemer med din afføring, er der flere måder at løse dine problemer på. Flere fakta om forstoppelse og ufrivillig afføring
Luk

Om forstoppelse og ufrivillig afføring

At kunne gå på toilettet og have afføring er noget, som de fleste tager for givet. Det er ikke desto mindre noget, man holder for sig selv. Så, når man pludselig har et problem med sin afføring, kan man føle sig ret isoleret. Det kan være pinligt at tale åbent om det, og det er grunden til, at mange mennesker går rundt i årevis uden at fortælle nogen om deres problem.

 

Et almindeligt problem

Fordi mange mennesker aldrig besøger deres læge eller sygeplejerske og fortæller om deres problemer, vides det ikke præcist, hvor mange mennesker der er berørt af afføringsproblemer. Det er dog mere almindeligt, end man skulle tro:

  • Forsøg har antydet, at cirka 2 % af den voksne befolkning har daglige eller ugentlige episoder med ufrivillig afføring.
  • Forekomsten for voksne over 65 år er 7 %, og på plejehjem er den helt oppe på 33 %.
  • Forsøg antyder, at op til 20 % af befolkningen har problemer med forstoppelse.

Sådan finder du en løsning på dine afføringsproblemer

Afføringsproblemer forsvinder ikke uden videre af sig selv, så det er vigtigt at finde en måde at håndtere dem på. Der er mange måder at håndtere dine afføringsproblemer på. Analirrigation er en god løsning, hvis du selv vil beslutte, hvornår du skal have afføring. Læs mere om de produkter, som Coloplast tilbyder.

Luk

Hvad er en neurogen tarm?

Tarmproblemer på grund af neurogene lidelser, såsom rygmarvsskader, spina bifida og multipel sklerose, er almindeligt kendt under betegnelsen 'neurogen tarm'. Vi beskriver her de mest almindelige symptomer. Den neurogene tarm
Luk

Neurogen tarm beskriver i bund og grund en manglende nervekontrol, som forhindrer tarmen i at fungere korrekt. Det er forårsaget af skade på centralnervesystemet og kan resultere i ufrivillig afføring, kronisk forstoppelse eller begge dele.

Nogle årsager

Den mest almindelige årsag til neurogen tarm er en rygmarvsskade, selvom det også kan skyldes andre neurogene lidelser, såsom spina bifida, multipel sklerose, Parkinsons sygdom eller diabetes mellitus. Indvirkningen på tarmfunktionen afhænger af, hvor rygmarven er beskadiget.

Der findes to typer neurogen tarmdysfunktion – tarmrefleks og slap tarm.

Tarmrefleks

I tilfælde af tarmrefleks, er det reflekser, som får tarmen til at åbne, når endetarmen bliver fuld. Tarmen kan tømmes når som helst, fordi personen har mistet evnen til at føle, hvornår tarmen er fuld. Det kan føre til afføringsuheld og lækage.

Slap tarm

Slap tarm forekommer, når den lukkemuskel , der normalt holder endetarmsåbningen lukket, slapper af og forbliver åben. Dette fører ofte til ufrivillig tømning af tarmen.

Neurogen tarm fører til, at afføringen passerer langsomt, hvilket betyder, at mennesker med neurogen tarm også er meget udsat for at få forstoppelse.

Hvis du har neurogen tarm, er det vigtigt at finde en god rutine for at undgå ufrivillig tømning, forstoppelse og sammenklemning.

Luk

Tips, værktøjer og vejledninger

Hjælp til børn der skal have afføring

Hjælp til børn der skal have afføring

At lære hvordan de har afføring, er et vigtigt trin i alle børns udvikling. Det hjælper dem til at få en større selvtillid og giver dem friheden til at deltage i sociale aktiviteter, for eksempel at svømme eller lege med deres venner. Læs mere om hvordan
Luk

Headline text

At finde en sikker måde at tømme din tarm på er afgørende for at undgå uønskede komplikationer, såsom ufrivillig afføring og forstoppelse. Med Peristeen tilbyder Coloplast et effektivt analirrigationssystem.

 

Hvordan virker det?

Peristeen tømmer tarmen ved at føre vand ind i tarmen ved hjælp af et rektalkateter. Det foregår, mens du sidder på toilettet. Vandet tømmes derpå fra tarmen sammen med afføringen ud i toilettet. Den nederste del af tarmen tømmes så effektivt, at mange brugere kun skal skylle tarmen hver anden dag.

Ved brug dagligt eller hver anden dag kan Peristeen hjælpe til at reducere de fysiske gener og den psykiske ængstelse forbundet med ufrivillig afføring og forstoppelse. Det gør det nemmere at deltage i sociale aktiviteter, gå på arbejde eller rejse.

Fordelene ved at bruge Peristeen:

  • Forhindrer ufrivillig afføring og forstoppelse i op til to dage
  • Gør, at du kan beslutte, hvornår du vil tømme tarmen.
  • Lader dig vælge, hvornår på dagen, du vil tømme tarmen, så det passer ind i din dagligdag
  • Forbedrer livskvalitet

 

Og det er ikke det hele...

Ved at minimere risikoen for ufrivillig afføring, minimerer Peristeen risikoen for hudirritation. Det kan desuden hjælpe med at forebygge urinvejsinfektioner  og  reducere luft i tarmene.

Læs mere om Peristeen eller kontakt kundeservice.

Luk

Bedre livsstil, bedre tarm

Ved at foretage relativt små ændringer i din livsstil kan du bidrage til at reducere symptomerne på tarmproblemer og få en sundere tarm. Bedre livsstil – bedre tarm
Luk

Sådan fås en pålidelig tarmrutine

Du kan blandt andet foretage følgende små ændringer: 

  • Spise sundere – en afbalanceret kost, der har et højt fiber- og vandindhold og hjælper med at reducere forstoppelse. Spise masser af frisk frugt og grøntsager og mindre rødt kød. Det kan bidrage til at beskytte mod visse former for kræft.
  • Holde op med at ryge – rygning kan forværre symptomerne på inflammatoriske tarmsygdomme.
  • Reducere indtagelsen af alkohol.
  • Reducere brugen af ​​visse lægemidler – en række almindelige lægemidler, såsom dem der bruges til at behandle halsbrand og fordøjelsesbesvær, kan forårsage diarré eller forstoppelse. Der kan muligvis også foretages ændringer i doseringen af mange former for receptpligtig medicin.
  • Forsigtig motion – forsigtig motion hjælper med at presse føde gennem fordøjelseskanalen og mindsker risikoen for forstoppelse.

 

Vigtigheden af et godt afføringsmønster

En af de mest effektive ændringer, du kan foretage, er at have en stabil og pålidelig rutine, når det drejer sig om at tømme din tarm.

Dette gøres for at sikre:

  • En regelmæssig tømning af tarmen for at forhindre ufrivillig afføring og kronisk forstoppelse.
  • Fysisk og psykisk velvære, så du kan komme videre med de daglige aktiviteter, der er vigtige for dig, uanset om det drejer sig om socialt samvær, arbejde, deltagelse i idræt eller rejser.
Luk

Kom i gang med at anvende analirrigation

Brug af et produkt som Peristeen Analirrigation til at tømme tarmen kan være en udfordring i starten. Men med en professionel oplæring og den rigtige rutine vil du hurtigt få fordele af det. Læs mere her om hvordan du kommer i gang
Luk

ikon

 

Når du bruger Peristeen® hver eller hver anden dag i henhold til din læges eller sygeplejerskes anbefaling, kan du bedre forebygge ufrivillig afføring og forstoppelse. Det betyder, at du ikke behøver at bekymre dig om uheld og får dermed mere overskud til at gøre de ting, du har lyst til.

 

Tag dig god tid

Brug af Peristeen betyder, at du skal vænne dig til en ny rutine, men dine anstrengelser vil betale sig. Regelmæssig tømning af tarmen kan gøre stor forskel i din livskvalitet.

De tre vigtigste ting at huske på, når du går i gang, er: 

  • Brug Peristeen regelmæssigt. Følg den plan, som din læge eller sygeplejerske har anbefalet. Regelmæssig tømning af tarmen med Peristeen hjælper med at forebygge lækage og forstoppelse. Det kan desuden reducere den tid, du bruger på tømning af tarmen. 
  • Vælg et tidspunkt, hvor du kan tømme tarmen uforstyrret og uden at skulle skynde dig. Det nøjagtige tidspunkt, hvorpå du tømmer tarmen, er ikke afgørende, men prøv at gøre det på samme tid hver, så du kan får en regelmæssig rutine. 
  • Hold kontakt med din læge eller sygeplejerske i de første par måneder, hvor du bruger Peristeen. De kan hjælpe dig med eventuelle spørgsmål, du måtte have, og med at tilpasse din rutine, hvis det er nødvendigt. Du kan desuden kontakte Coloplast kundeservice for at få rådgivning.
Luk
Luk

Gratis vareprøve

Tak for din bestilling

Ordren er afgivet

Se skrivebordsversion