Hans blev kammerat med katetret 

Det er rigeligt at have problemer med at lade vandet. Katetret skal ikke være et ekstra problem. Derfor skiftede Hans Jørn Rytter til et kompakt og diskret kateter, som passer til hans aktive liv med korsang og landevejscykling. 

Der er et udtryk, der hedder ‘en mand af få ord’. Det er 74-årige Hans Jørn Rytter fra Hørsholm ikke. Som selvstændig håndværksmester gennem 42 år med en halv snes medarbejdere er han vant til at sige tingene, som de er. Det gælder også de vandladningsproblemer, han fik for godt seks år siden. 
Maven voksede, og jeg tænkte: “Nå, er det sådan at blive pensionist”. Men det viste sig, at jeg ikke kunne tømme blæren ordentligt. Der kunne være 3,5 liter i den. Lægen på Rigshospitalet sagde, at han aldrig havde set så stor en blære, siger Hans. Hans fik at vide, at han skulle begynde at anvende kateter, og da han spurgte hvor længe, lød svaret: “Resten af livet”. 
- Der lå jeg så med et fast kateter og en stor urinpose på sengestolpen, og tænkte: “Hold da op – det bliver noget med at gå rundt med en slange på og en trillebør til posen”. 

Følte sig handicappet

Helt så slemt blev det ikke, for Hans blev oplært i ren intermitterende kateterisation og sendt hjem fra hospitalet med nogle “lange katetre”. Men Hans og katetrene var ikke just de bedste kammerater. 
- Jeg har intet problem med at fortælle andre, at jeg bruger kateter, men de lange katetre var ikke særlig diskrete, hvis jeg for eksempel skulle på toilettet under et middagsselskab. De fik mig til at føle mig handicappet, selvom man jo på ingen måde er det, bare fordi man bruger kateter, siger Hans og fortsætter: 

- Værre var det, at jeg trak den i ørerne med at gå på toilettet og kateterisere – også selvom jeg var hjemme – nok, fordi det gjorde lidt ondt.

Kompakt og diskret til et aktivt liv

Sådan gik der et års tid, før Hans ved et kontrolbesøg på hospitalet fortalte, hvordan han havde det med katetret. Der fik han præsenteret det kompakte Coloplast-kateter til mænd, SpeediCath Compact til mænd. 
- Da jeg så det første gang, tænkte jeg “hold da kæft, skal det op i mig”, for den ene del er tyndere end andre katetre, mens den anden er tykkere. Men det mærker man ikke. Det fungerer rigtig godt, for det er nemmere at styre, og ubehaget under kateterisation mærker jeg ikke mere til, siger Hans.

En naturlig del af Hans

Det er ikke kun funktionaliteten, han er begejstret for: 
- Det har en genial størrelse. Det kan være i handskerummet, når jeg kører bil, i jakkelommen, når jeg er til kor, i cykeltrøjen, når jeg træner med cykelkammeraterne – ja, alle vegne. Det er ligesom, at det er en naturlig del af mig, siger Hans og tilføjer: 

- Og ikke mindst er det diskret. 

Det gælder også, efter han har kateteriseret. 

- Det lange kateter var ret så synligt, når jeg lagde det i affaldskurven ved siden af håndvasken på herretoilettet. 
SpeediCath Compact til mænd syner ikke af meget, og desuden tager jeg det ofte med hjem til skraldespanden, for hylstret holder helt tæt, når jeg har skubbet katetret tilbage i det og skruet låget på.

Luk

Gratis vareprøve

Tak for din bestilling

Ordren er afgivet

Se skrivebordsversion