Hvad er en urostomipose | Behagelig og diskret | Coloplast.dk

Hvad er en urostomi, og hvilke typer findes der?

Hvad er en urostomi?

Stomi kommer af det græske ord stoma, som betyder mund eller åbning. I denne sammenhæng er der tale om en urostomi, som bliver dannet af den sidste del (ca. 15-20 cm) af tyndtarmen, som tages ud af det normale tarmforløb. Dette tarmstykke lukkes i den ene ende. Urinlederne sys på, og den anden del af tarmstykket føres ud igennem bugvæggen og sys fast til huden. Urinen løber konstant og opsamles i en urostomipose.

 

 

Hvilke årsager er der til urostomi?

Almindeligste årsager til anlæggelse af en urostomi er:

  • Kræft i urinblæren
  • Medfødte misdannelser
  • Svær inkontinens (ufrivillig vandladning)
  • Neurologiske sygdomme
  • Stråleskader
  • Skader (ulykker)

 

Hvad er en urostomipose?

En urostomipose er tømbar, hvilket vil sige, at der er en åbning forneden, hvorigennem posens indhold tømmes. Urostomiposer tømmes typisk ca. 6 gange i døgnet. Posen tømmes i toilettet, og der kan være forskellige opfattelser af, hvordan man får placeret sig bedst muligt på eller ved toilettet, når posen tømmes. Du må eksperimentere lidt, indtil du har fundet den metode, der passer bedst til dig. Ved skift af posen, fjernes posen efter tømning, og den smides ud samme med almindelig dagrenovation i lighed med hygiejnebind og babybleer. En brugte pose må ikke smides i toilettet.

 

Hvilke typer urostomiposer findes dér?

Når du har en urostomi, bør du vælge en urostomipose, der er forsynet med en tilbageløbsventil. Denne vil forhindre, at urinen løber tilbage til stomien, f.eks. når du ligger ned, hvorved også urinvejsinfektioner og hudirritation undgås. Du har også mulighed for at vælge en urostomi- flerkammerpose, der har nogle særlige egenskaber. Flerkammerposen er inddelt i kamre, så urinen kan fordele sig jævnt og derved skvulper mindre. Kamrene gør også, at posen er mere diskret og mindre synlig under tøjet.

 

Findes der en urostomipose til om natten?

Der findes en urostomipose til om natten. For at posen ikke skal blive for fuld i løbet af natten, kan stomiposen kobles sammen med en urinpose med en lang slange (ofte kaldet en natpose). Dette vil give dig en uforstyrret nattesøvn. Natposen kan hænge på en holder ved sengekanten eller ligge i en balje på gulvet. Når du kobler urostomiposen sammen med natposen, er det vigtigt, at der står en lille smule urin i posen, da der ellers kan skabes et undertryk.

Stomitilbehør der begrænser utæthed

Luk

Gratis vareprøve

Tak for din bestilling

Ordren er afgivet

Se skrivebordsversion