Stomi bloggen

Mød Nicolaj (Stomisten) som er 26 år gammel og har levet med sin ileostomi i 5 år. Nicolaj deler ud af sine bedste historier, tips og tricks for at uddanne, inspirere og styrke mennesker med stomi.

 

Her kan du læse aktuelle artikler og få nyttige tips til din hverdag. Ønsker du at blogge for os så kontakt os på dkinbound@coloplast.com

Hvad kalder du din stomi? Min hedder Rosie ...

Hvad kalder du din stomi? Min hedder Rosie ...

Det kan måske for nogle virke mærkeligt at navngive sin stomi, men for mig var det meget naturligt. Læs hele artiklen her
Luk

Det kan måske for nogle virke mærkeligt at navngive sin stomi, men for mig var det meget naturligt. Det kom faktisk fra den ene dag til den anden, og jeg tænkte: ”Ej, min stomi skal da have et navn”. Jeg brugte ikke sønderligt lang tid på at tænke over navnet.

Tekst: Nicolaj Brusendal

Da jeg så ned på min mave og tarm, som stak ud fra kroppen, noterede jeg: Den er rød, lidt rynket som en træt rose og ”skyder” en masse lort ud, mens den bevæger sig. Jeg overvejede, om den skulle hedde Rose, det var ret oplagt, men så ville jeg ikke kunne købe roser til min kæreste. Jeg kunne ikke slippe tanken om, at det lignede en rose, og deraf kom navnet Rosie.

Jeg tænkte ikke i øjeblikket over, hvorfor jeg navngav min stomi, udover det var lidt sjovt, og så var jeg fri for at sige stomi eller stomipose hele tiden, da det jo ikke er det mest sexede ord i verden. Set tilbage over tid fra den dag jeg navngav Rosie til i dag, ser jeg tydeligt, hvor stor en forskel det har gjort for mig og mine omgivelser. Det har bl.a. været meget lettere for min familie og venner at snakke om. Det har samtidig været nemmere for mig at præsentere mit handicap over for nye mennesker, og på den måde har jeg haft lettere ved at acceptere mit nye liv med stomi. Jeg fik aldrig døbt Rosie sådan rigtigt, som man bliver døbt i kirken. Det er faktisk noget, jeg ærgrer mig lidt over. Jeg synes, det havde været så fedt at samle familien og de tætteste venner til en barnedåb for ens stomi, vel og mærket, når man var begyndt at acceptere sin stomi og ikke straks efter operationen.

Det kan meget vel være, du lige nu tænker, Nicolaj, du er da blevet kuk kuk, men se ovenstående barnedåb som en fejring af livet. At du har stomi i dag har reddet dit liv, og det synes jeg i hvert fald er værd at fejre. Det er også derfor, at datoen den 20. december, hvor jeg fik Rosie, betyder meget mere for mig end min oprindelige fødselsdag. Rosie bliver fejret hvert år, og jeg har besluttet, at hun til sin næste fødselsdag, hvor hun fylder 6 år, skal fejres med fest og kage. For når man har været på vippen til den anden side, skal man huske at fejre livet og alle dets goder.

Luk
Hvordan fortæller man sin familie og venner, at man har fået stomi?

Hvordan fortæller man sin familie og venner, at man har fået stomi?

At få stomi er et resultat af et kort eller langvarigt sygdomsforløb og er sidste mulighed for at redde patientens liv. Læs hele artiklen her
Luk

At få stomi er et resultat af et kort eller langvarigt sygdomsforløb og er sidste mulighed for at redde patientens liv. Det er derfor min opfattelse, at ens tætteste familie oftest ved om tilstanden, man har, men hvordan siger man det til resten af familien, sine venner og evt. kollegaer?

Tekst: Nicolaj Brusendal

 

Det er vigtigt at slå fast, at man ikke er forpligtet til at fortælle, at man har fået stomi til nogen som helst. Folk reagerer meget forskelligt, og det kan tage tid at bearbejde. Når det er sagt, kan jeg kun anbefale, at man fortæller om sin livsændring til folk, som man har tæt inde på livet. Det har i hvert fald hjulpet mig til et bekymringsfrit liv med stomi. Det vil for det første skabe en bedre forståelse fra dine medmennesker i tiden efter din operation, hvis du virker ked af det, sur eller ustabil. For det andet vil det være med til at aftabuisere emnet, så folk får forståelse af, hvad det faktisk betyder og for det tredje, så vil du nemmere kunne acceptere, at du har fået stomi, hvis dine nærmeste ved det, da du i så fald lettere kan være dig selv.

 

Da jeg fik stomi og lå på hospitalet og fik besøg af min familie og venner, gjorde jeg det meget klart for dem, at de ikke skulle behandle mig anderledes, fordi jeg havde fået stomi. Hvis de først begyndte på det, ville jeg føle mig handicappet og anderledes, og det ønskede jeg ikke. Det var en stor lettelse, især for min familie, da de ikke vidste, hvordan de skulle reagere på denne pludselige livsændring.

 

Da jeg senest fik et nyt arbejde, vidste folk ikke, at jeg havde stomi. Jeg er meget åben omkring, at jeg har stomi og bruger humor til at tale om det, da det omhandler afføring, som i vores samfund er et tabu at tale om. Da mine kollegaer begyndte at forstå, hvad det indebar, fløj der stomi-jokes gennem kontoret, hvilket jeg personligt synes var super sjovt.

 

Med det sagt ved jeg godt, vi alle ikke er ens og på samme måde kan joke og lave sjov med det. Man skal finde sin egen måde at gøre det på. Jeg er dog sikker på, at åbenhed og en positiv indstilling omkring emnet vil gavne dig, når du føler, at du er klar til at fortælle mennesker om dit nye liv med en pose på maven. For det er det, det er! Du har ikke ændret dig som person, du har de samme kompetencer og smukke værdier, og det skal en pose ikke ændre på.

Så mit råd er: Fortæl det til de mennesker, som du føler bør vide det, fordi de spiller en væsentlig rolle i dit liv, men først når du føler dig klar til det. Sig det, som det er, at posen har reddet dit liv.

Så er jeg sikker på, at du vil møde en masse forstående mennesker, som ser dig, for hvem du er, og ikke dømmer dig pga. posen.

Luk
Hvordan dater man med stomi?

Hvordan dater man med stomi?

Som single er det for mange naturligt at tage på dates, men det gør det bestemt ikke nemt. Hvad skal man snakke om? Hvad skal man tage på? Tænk, hvis det bliver akavet? Mange kan nok genkende disse tanker. Læs hele artiklen her
Luk

Som single er det for mange naturligt at tage på dates, men det gør det bestemt ikke nemt. Hvad skal man snakke om? Hvad skal man tage på? Tænk, hvis det bliver akavet? Mange kan nok genkende disse tanker. For folk med stomi fylder andre spørgsmål væsentlig mere: Skal jeg fortælle, at jeg har stomi? Hvis ja, hvornår og hvordan skal jeg fortælle det? Tænk hvis jeg bliver valgt fra pga. min stomi!

Tekst: Nicolaj Brusendal

 

Da jeg var single, havde jeg selv alle overstående stomi-bekymringer udover de almindelige bekymringer. Jeg var pga. min stomi sikker på, at jeg aldrig ville kunne finde en kæreste. Jeg fandt senere ud af, hvordan jeg kunne fortælle det, uden at personen, jeg var på date med, så ned på mig, eller syntes det var klamt.

Så hvad gjorde jeg? I bund og grund fortalte jeg det i alt sin enkelthed, i en positiv kontekst uden at flove mig. Når en date begynder, er det jo meget normalt at fortælle lidt om sig selv, hvad man laver, og hvad man har lavet tidligere. Jeg fortalte om hvor vanvittigt meget jeg efter min gymnasietid glædede mig til at komme afsted som guide, og hvordan min drøm på ganske kort tid faldt til jorden grundet min sygdom, som resulterede i at jeg fik stomi. Heldigvis kom jeg tilbage til mit drømmeliv under sydens sol som guide, som udviklede mig som person, og samtidig kunne jeg forfølge min ungdomsdrøm.

Netop det at kunne fortælle det i en positiv sammenhæng, viste sig for mig at være en god måde at komme endnu tættere på min date, da de bekymrende parader, man har oppe inden en date, lagde sig lige så stille. Jeg har derfor på mange dates haft dybe og personlige samtaler, da personen lettere kunne åbne sig op, hvilket har resulteret i mange hyggelige stunder. Af de dates, der ikke udviklede sig til mere end en enkelt hyggelig stund, er jeg sikker på, at det ikke var på grund af stomien.

Med nutidens digitale datingmuligheder gjorde jeg det meget nemt for en potentiel kommende date at sige ”nej tak, jeg kan ikke ses med en, som har stomi” Jeg havde et strandbillede på Tinder, hvor man kunne se min stomipose. Samtidig skrev jeg i min profil ”Jeg er en ung frisk mand, som har let ved latter, en masse energi samt på maven en stomi ;) ” Så kan der meget vel være nogle, derhar swipet ”nej tak”, men af dem, som swipede ”ja tak”, fik jeg ofte en besked à la ”Fedt rim, og cool du er så åben om din stomi.”

Der skal ikke herske tvivl om, at der findes både mænd og kvinde derude, som vil blive skræmt væk, eller væmmes af at man har stomi, men på den måde kan vi med stomi hurtigt skille fårene fra bukkene. Det kan selvfølgelig gøre ondt at blive valgt fra pga. ens stomi, men vender man den om, er der mange andre ting, som kan påvirke en dates valg om at ville ses eller ej.

At skulle kunne tale pænt om sin stomi til sin date, kan du måske synes er svært. Hvis du synes det, skal du først begynde at tale pænt om din stomi til dig selv. Nej, det er ikke altid nemt at have stomi, det kan være vanskeligt, irriterende og begrænsende, men i sidste ende har det reddet dit liv, så du fx kan tage på date, og det er for mig det vigtige at huske.

De bekymringer, vi har, er i vores hoved og er billeder, vi danner af en eventuel date. Hvis man forstiller sig selv det værste, og alt det, der kan gå galt, er der en overvejende sandsynlighed for, at det er det, der kommer til at ske. Hvorimod hvis man går på date med en positiv indstilling, så er chancen langt større for, at det bliver super hyggeligt.

Min pointe er: En potentiel partner skal kunne lide dig, som du er, med alt hvad du står for og din bagage. Jeg er 100 % sikker på, at den person er derude for dig, det er bare om at komme ud og finde ham eller hende. Jeg er så heldig at have fundet en af dem.

Luk
Luk

Gratis vareprøve

Tak for din bestilling

Ordren er afgivet

Se skrivebordsversion