Når man har gennemgået en operation, som ikke bare er dybt kropsændrende, men også ændrer fundamentalt på noget så grundlæggende som at gå på toilettet, er det ikke mærkeligt, at der opstår 1.000 tanker, spørgsmål og bekymringer i forhold til det liv, der venter. Uanset hvor afklaret jeg selv var, gjaldt det også for mig.
Tekst: Lene Romer Halby
Når man har gennemgået en operation, som ikke bare er dybt kropsændrende, men også ændrer fundamentalt på noget så grundlæggende som at gå på toilettet, er det ikke mærkeligt, at der opstår 1.000 tanker, spørgsmål og bekymringer i forhold til det liv, der venter. Uanset hvor afklaret jeg selv var, gjaldt det også for mig.
Jeg har tidligere fortalt om bekymringen for, hvorvidt jeg kunne bade offentligt sammen med andre. Men der var også et væld af tanker om ferieformer, friluftsliv, om transport med det offentlige eller i bil og fly, adgang til toiletter, behovet for altid at medbringe produkter til at kunne klare et poseskift, og hvad med ekstra tøj? Kan jeg bruge toilettet, når vi er ude hos venner eller bekendte, og kan jeg dyrke sex, kan posen ses og …???
I forhold til at komme godt igennem forløbet efter en stomioperation er familie, venner og netværk afgørende. Selv har jeg været utrolig heldig. Jeg har både familie og netværk, som har hjulpet mig til at lande sikkert - både i forhold til, hvad jeg tør og kan – og i forhold til min egen selvforståelse.
Den støtte min mand gennem nu 34 år giver mig, er uundværlig. Allerede en af de første dage hjalp Peter mig ud på badeværelset og var med, da jeg lidt ubehændigt skulle tømme min pose. Og jeg glemmer aldrig, da han med kærlighed i stemmen sagde ”nå, er det ikke andet”. Det var et vendepunkt for mig – og fra det øjeblik følte jeg mig så tryg i forhold til stadig at være elsket. Sidenhen har han støttet mig og udfordret mig, når jeg står over for situationer, som måske virker lidt overvældende. Uden den hjælp er jeg ikke sikker på, at jeg ville dyrke udelivet eller for 5. sommer i træk være afsted på sommerferie med telt, uden den komfort de hjemlige toiletfaciliteter byder på.
Udover min mand, så er der to unge piger, som spiller en væsentlig rolle både i mit sygdomsforløb og i mit efterforløb. Vi lærte hinanden at kende på hospitalet og fejlede det samme og var de samme ting igennem. Den gensidige forståelse vi havde i forhold til, hvordan vi havde det, var der ingen andre, der kunne tilbyde – uanset hvor gerne de ville. Den ene af pigerne fik stomi et år før mig, og det betød, at jeg altid havde én jeg kunne spørge, og som tålmodigt lyttede til alle min bekymringer. En dag, da jeg spurgte om noget med synlighed, og hun vist syntes, at jeg bekymrede mig lidt for meget, svarede hun med et smil: ”Lene, nu er det jo ikke ballerne, de flytter om på maven”. Det at have en, som selv vidste ”hvor posen trykker”, var en kæmpe hjælp.
Også patientforeningerne COPA og Colitis-Crohn Foreningen har jeg stor glæde af. Begge foreninger har lukkede fora på de sociale medier, hvor vi kan dele oplevelser og tanker, og ikke mindst udveksle erfaringer og gode råd.
Ret tidligt i mit stomiliv, kort efter en operation, vågnede jeg en tidlig morgen og havde ondt i hele kroppen. Jeg fik kæmpet mig ud på toilettet, og til min store forskrækkelse var posen fuld af blod. Da jeg havde tømt to poser med blod, valgte jeg at skrive et opslag på Facebook, hvor jeg fortalte, hvordan jeg havde det. Det skønne ved grupper på de sociale medier er, at de holder ”åbent” 24-7. Der er altid nogen, som er vågne. Og der gik da også kun få minutter, før der lå de første 10 beskeder om, at jeg skulle ringe 1813 (eller vagtlægen) med det samme. Ingen forsøgte at ”lege læge” – men alle vidste, at der ikke skulle være blod i en pose, og jeg derfor skulle under behandling med det samme. Det er et trygt netværk, også i situationer, hvor ens egen dømmekraft er sat ud af spil.
Gennem både COPA og Colitis-Crohn Foreningen har jeg fået tætte venskaber og masser af bekendtskaber med mennesker, som jeg ellers aldrig ville have mødt. Sidst, men ikke mindst, er der hjælpen fra stomisygeplejerskerne, som sidder på stomiklinikkerne rundt om på landets sygehuse – og hos nogle af vores leverandører af stomiprodukter.
Stomisygeplejersken kender mig som patient og kan, som den eneste med sin kliniske baggrund, guide og rådgive i forhold til valg af produkter og samtidig hjælpe, når jeg støder på udfordringer i livet med stomi.
At jeg i dag står så sikkert på benene og hele tiden tør kaste mig ud i nye oplevelser og ikke har nogen mentale udfordringer med posen på maven skyldes i høj grad mit store netværk. Og netværkets betydning er også grunden til, at jeg for 6 år siden med glæde takkede ja, da jeg blev udnævnt til Patientambassadør i Colitis-Crohn Foreningen. For gennem rollen som Patientambassadør kan jeg give noget af den støtte, som jeg selv har fået, videre til nye og kommende stomister.
Jeg skylder alle, der har været og stadig er der for mig, en kæmpe tak.
Tre gode råd om netværk og familie:
- Er du ven eller pårørende til en med stomi, må du aldrig være i tvivl om, hvor meget din støtte betyder.
- Har du lige fået, eller skal du have stomi – så overvej, hvem i din omgangskreds der kan støtte dig og hjælpe dig på vej. Opsøg patientforeningerne – for herigennem kan du møde nogen, der præcis ved, hvordan du har det. Du kan også deltage i nogle af de mange arrangementer, der afholdes af producenterne af stomiprodukter.
- Er du stomisygeplejerske, eller arbejder du på anden måde professionelt med stomipatienter, så husk, hvor vigtigt du er for, at vi lander godt og sikkert. Husk også, at det er dig, der kan hjælpe dem, som ikke har et stærkt netværk, og dig, der kan guide videre til de fællesskaber, som er så vigtige.