Hvad er en stomi? Hvilke typer af stomi findes der? Hvad skal jeg være opmærksom på før og efter en stomioperation?

Hvad er en stomi?

En stomi er en kunstig åbning i bugvæggen på maven, hvor tarmen er ført ud og syet fast i maveskindet. Det betyder, at afføringen kommer ud af stomien og opsamles i en pose på maven. Når et menneske får en stomi, er det på grund af en tarmsygdom (eller en urinvejs-sygdom). Nogle gange er stomien midlertidig, og åbningen bliver senere lukket igen. Det vurderes, at der er mellem 10-12.000 mennesker, som har stomi i Danmark.

Hvilke typer af stomi findes der?

De tre mest almindelige typer af stomi er:

 • Kolostomi, hvor tyktarmen er ført ud på maven
 • Ileostomi, hvor tyndtarmen er ført ud på maven
 • Urostomi, når urinlederen er ført ud på maven

Hvad skal jeg være opmærksom på før og efter en stomioperation?

Før en stomioperation er man typisk opmærksom og interesseret i at læse mere om følgende:

 • Hvad er en stomi, og hvorfor får man stomi?
 • Hvordan ser en stomi ud, og hvordan føles den?
 • Hvordan fungerer en stomi i forhold til dit fordøjelses- og urinvejssystem?
 • Hvilke typer af stomi findes der, og hvor er de helt præcis placeret?

Efter en stomioperation er man typisk opmærksom og interesseret i at læse mere om følgende:

 • Hvordan vil stomien se ud og føles i dagene efter operationen?
 • Sådan bliver du fortrolig med din stomi.
 • Sådan passer du på din stomi.
 • Hvilket stomiprodukt skal jeg vælge?
 • Pårørende og deres rolle både før og efter en stomioperation

Information om stomi

Hvordan vil stomien se ud og føles i dagene efter operationen?

Hvordan vil stomien se ud og føles i dagene efter operationen?

Dagene efter stomioperationen kan være udfordrende. Du vil få en pose på maven, og der er en masse, som du skal lære. Nu er tiden inde til at lære om hverdagen med din stomi. Dagene efter stomioperationen
Luk

Hvordan ser det ud efter operationen?

Når du vågner efter operationen, vil din første pose være påsat. Det vil sikkert være en gennemsigtig pose, så sygeplejerskerne har let ved at kontrollere din nye stomi. Du vil muligvis også have drop og dræn. Det er helt normalt, og de vil blive fjernet med meget lidt ubehag, når det er passende.

Din stomi
Din stomi vil være fugtig og have rød farve og vil stikke ud fra din mave. Den kan være meget hævet til at begynde med, men vil aftage i størrelse med tiden – normalt 6 til 8 uger efter operationen. En stomi har en rød farve.  Det skyldes, at det er en slimhinde, ligesom slimhinden i din mund. Der er ingen følelser i stomien, så det gør slet ikke ondt, når du rører den.  Stomien kan bløde lidt, når den rengøres, især i starten, men det er helt almindeligt og ophører normalt efter kort tid.

Din stomi vil begynde at fungere kort efter din operation, normalt inden for et par dage. I starten vil der komme en vandig væske fra din stomi, som kan lugte stærkt, da din tarm ikke har fungeret i et stykke tid. Det skal du ikke være bekymret over, da konsistensen vil blive tykkere, og lugten vil foretage sig, når du genoptager en mere afbalanceret kost. Din læge vil rådgive dig om, hvornår du kan spise og drikke normalt.

I starten er det også sandsynligt, at stomien vil afgive en vis mængde støjende luft – hvilket igen er helt normalt. Det er ikke ualmindeligt, at du vil føle behov for at gå på toilettet, ligesom du gjorde før. Det er normalt og vil aftage med tiden. Hvis du stadig har din endetarmsåbning, vil den muligvis afgive noget slim.

Urostomi
Hvis du har en urostomi, vil din stomi begynde at virke lige efter din operation. De slanger, der lægges i urostomien, vil blive siddende i syv til ti dage. Først kan din urin være rødlig, men den vil snart vende tilbage til sin sædvanlige farve.

Luk
Sådan bliver du fortrolig med din stomi

Sådan bliver du fortrolig med din stomi

Din stomisygeplejerske vil støtte dig og forklarer dig, hvordan du bliver fortrolig med din stomi, mens du stadig er på hospitalet. Der er en masse information at få, du skal stille spørgsmål eller søge afklaring, hvis du har brug for det. Sådan passer du din stomi
Luk

Sådan bliver du fortrolig med din stomi

Efter din operation vil din stomisygeplejerske hjælpe dig med at blive fortrolig med at passe din stomi. Det vil hjælpe, hvis du har en nær slægtning eller ægtefælle med dig til denne oplæring.

Din sygeplejerske vil hjælpe dig med:

 • At lære, hvordan du passer din stomi, inklusive hvad du skal holde øje med
 • Genbestilling af stomiposer og -tilbehør
 • Dine rettigheder vedrørende godtgørelse og anden økonomisk støtte i forbindelse med din stomi
 • Andre praktiske aspekter af livet med en stomi, for eksempel mad og drikke, dit sociale liv, rejser og intime relationer
 • Hvem du skal kontakte, når du har spørgsmål
 • Stomiforeninger i dit område - COPA

Stil spørgsmål
Der vil være masser af nye oplysninger at absorbere på én gang; det kan godt føles lidt overvældende. Tag dig god tid, og stil alle de spørgsmål du vil, så ofte som du har brug for det. Jo mere du spørger og afprøver tingene, desto bedre forberedt vil du være, når du er hjemme igen.


Inden du forlader hospitalet, vil din stomisygeplejerske planlægge en opfølgende konsultation for at sikre, at du føler dig fortrolig med din stomi.

Overvinding af udfordringer
Når du er hjemme igen, vil du muligvis finde det lidt udfordrende med hverdagen med din stomi. Men husk, at din stomisygeplejerske og Coloplast Kundeservice med glæde vil hjælpe dig med eventuelle problemer.

 

Læs mere om stomi

Luk
Sådan passer du din stomi

Sådan passer du din stomi

Det vigtigste er at holde huden omkring stomien sund. På den måde sikrer du, at hverdagen med stomi bliver så sikker og komfortabel som mulig. Sund stomi
Luk

Sådan passer du din stomi

Det er vigtigt at holde din hud sund. Hvis afføring fra stomien kommer i kontakt med huden, kan det give hudirritation. Når huden bliver irriteret kan stomiklæberen ikke sidde ordentligt fast. Det kan skabe en ond cirkel med mere udsivning og hermed forværring af irriteret hud – hvilket er vigtigt at undgå.

 

Hold din hud sund
Disse seks trin vil hjælpe med at holde din hud sund: 

 1. Sørg for, at din hud er ren og fuldstændig tør, inden du påsætter klæberen
 2. Tilpas hullet i klæberen, så det passer til stomien i størrelse og form
 3. Sørg for, at der er fuldstændig kontakt mellem klæberen og din hud – brug et let tryk med hånden
 4. Skift stomiprodukt lige så snart du føler ubehag eller kløe
 5. Kontrollér stomiens størrelse med jævne mellemrum, især hvis du har brok
 6. Sørg for at bruge det stomiprodukt og det tilbehør, som passer bedst til din kropsfacon

Brug det optimale stomiprodukt
Der findes mange forskellige typer stomiprodukter, så sørg for at vælge ét, der passer til din kropsfacon.

Du kan vælge mellem forskellige posestørrelser, påsætningssystemer, farver, klæbere og mange andre egenskaber, så det passer til din livsstil. Prøv BodyCheck og find en løsning der passer til dig.

Brug det rigtige tilbehør
Coloplast tilbyder også et bredt udvalg af tilbehørsprodukter , som kan gøre det endnu mere behageligt at bruge et stomiprodukt. Disse kan hjælpe med at begrænse utæthed og samtidig beskytte huden.

Du finder mere detaljerede anvisninger, hvordan en stomipose påsættes, skiftes og tømmes i vores instruktionsvideoer.

Luk
Kroppe er forskellige – og det er stomiprodukter også

Kroppe er forskellige – og det er stomiprodukter også

Det er meget vigtigt at have et stomiprodukt, der passer til din kropsfacon. Alle kroppe er forskellige og kroppen ændrer sig over tid - derfor kan det være en udfordring at finde det mest optimale produkt. Coloplast tilbyder en række måder at hjælpe på. Find det rigtige produkt
Luk

Kroppe er forskellige – og det er stomiprodukter også

Efter en stomioperation vil din kropsfacon muligvis ændre sig af flere årsager. Disse kan omfatte:

 • Vægtforøgelse eller vægttab, efterhånden som du kommer dig over den sygdom, der gav anledning til operationen
 • Folder eller ardannelse i huden omkring din stomi
 • Udvikling af brok i forbindelse med din stomi

Hvis din kropsfacon ændrer sig, er det vigtigt, at du sørger for, at dit stomiprodukt stadig sidder tæt omkring stomien og på huden.

Find det rette produkt
En tæt tilslutning mellem stomiprodukt og huden sikrer en holdbar forsegling. Hvis området omkring din stomi ændrer sig fra at være flad til at være mere indadvendt, er tiden muligvis inde til skifte til et convex produkt. Du kan også have brug for tilbehørsprodukter.

Vores online værktøj BodyCheck, vil hjælpe dig med at bestemme din aktuelle kropsfacon, og hvorvidt din krop har ændret sig væsentligt. Værktøjet giver forslag til det optimale stomiprodukt og tilbehørsprodukt for dig.

Tilbehørs-Guiden Brava kan hjælpe dig med at identificere dine stomiudfordringer, herunder hudproblemer.

Det er altid en god idé, at du kontakter din stomisygeplejerske om, hvilket stomiprodukt og hvilke tilbehørsprodukter, der passer netop til dig.

Luk
Vælg det optimale stomiprodukt

Vælg det optimale stomiprodukt

Der er mange valgmuligheder, når der skal vælges stomiprodukt, og det kan være vanskeligt at finde det produkt, som passer til dig. Forståelse af dine valgmuligheder er et godt første skridt. Typer af stomiprodukter
Luk

Hvilket slags stomiprodukt er optimalt for mig?

Der er to typer stomisystemer:
1-dels systemer består af en pose og en klæber, der er sat permanent sammen. Når den skal skiftes, fjernes klæber og pose på én gang, hvilket gør dette system velegnet til hyppige skift.

2-dels systemer består af en separat pose og basisplade. I disse systemer kan posen aftages og skiftes, uden at det er nødvendigt samtidigt at skifte basispladen. Der er to forskellige 2-dels systemer;
Mekanisk kobling sætter posen fast på basispladen med et låsesystem, der afgiver en klik-lyd som tegn på, at den er sikkert fastlåst.

En klæberkobling fastholder posen på basispladen med et sikkert, fleksibelt klæbesystem.

Posetyper
Der findes tre posetyper, alt efter hvilken type stomi du har.

Lukkede poser bruges almindeligvis, hvis du har en kolostomi, da afføringen normalt er mere fast. Når posen er fyldt, aftages den, og ny påsættes i stedet for at skulle tømmes og genbruges.
Tømbare poser anvendes generelt, hvis du har en ileostomi, da afføringen normalt vil være flydende. Tømbare poser bruges somme tider, hvis du har en kolostomi. Tømbare poser er lette at tømme og skal ikke skiftes så ofte som lukkede poser.
Urostomiposer anvendes, hvis du har en urostomi. Posen kan tømmes, når det er nødvendigt, og skiftes efter behov. En urostomipose kan tilsluttes en opsamlingspose for at undgå, at posen skal tømmes i løbet af natten. 

 

Hvilket produkt passer bedst til dig? - prøv BodyCheck

Luk

Kost

Praktiske råd til dagligdagen med en stomi

Praktiske råd til dagligdagen med en stomi

Efterhånden som du kommer dig over operationen, vil du opdage, at du tilpasser dig til livet med en stomi. Her er nogle tips og ideer – fra idræt til kost til socialt samvær til intimitet – for at hjælpe dig til rigtigt at begynde at nyde livet igen. Sådan tilpasser du dig til livet med en stomi
Luk

Dagligdagen med en stomi

Sport
Motion er godt for alle. Hvad du kan gøre nu, afhænger i virkeligheden kun af, hvad du gjorde før. At svømme og gå er begge gode og sikre måder at holde sig i form på, og holde energiniveauet oppe. Husk blot, at det at begynde at dyrke sport igen, bør ske gradvist. Tal med din stomisygeplejerske for at få råd om, hvordan du kan mindske risikoen for at få brok.

Tips til badetøj:

 • Prøv, før du køber. Der findes særligt badetøj, men det burde ikke være nødvendigt

For kvinder

 • Badedragt med detaljer eller mønster kan hjælpe med at skjule stomiposen
 • Badetøj med et indfældet stykke hen over maven kan give ekstra støtte
 • Saronger er velegnede til at tildække sig på stranden

For mænd

 • Badebukser i lycra eller strækstof under dine badeshorts kan hjælpe med at holde din stomipose på plads

Tip til solbadning

 • Kom først solcreme på, efter at du har påsat klæberen, da cremer kan påvirke klæbematerialet.

Kost

Du behøver ikke at følge en bestemt kostplan, men ligesom så meget andet er der måske bestemte fødevarer, som giver luft eller måske bare ikke passer til dig.

Hvis du tror, at bestemte fødevarer giver problemer, kan du lade være med at spise dem i nogen tid – så kan du prøve dem igen senere. Hvis du gør det tre gange med alle tvivlsomme fødevarer, vil du finde ud af, om de virkelig udgør et problem.

Det hjælper fordøjelsen, hvis du tygger din mad grundigt, før du synker den. 

Fødevarer, der kan give luft, er broccoli, blomkål, kål, spinat, bønner (grønne og bagte), løg, hvidløg, rosenkål, agurker, majs og ærter.

Drikke
Ligesom før operationen vil den mængde væske, du drikker, påvirke, hvor ensartet din afføring og vandladning er. Det er meget individuelt, men mange mennesker synes, at brusende drikke og øl danner luft. Vand, squash og frugtjuice er bedre end te og kaffe, der kan være dehydrerende. Med hensyn til alkohol kan du stadig nyde en drink, så længe det ikke påvirker din medicin.

Snak med din læge eller stomisygeplejerske, hvis der er noget, du er i tvivl om. 


Forstoppelse
Hvis du lider af forstoppelse, kan det hjælpe at tilpasse din kost. Alle er forskellige, så du vil vide, hvad der er normalt for dig. Hvis du afgiver luft, fungerer din stomi. Hvis du forøger dit væskeindtag, vil det hjælpe mod forstoppelse, men hvis du føler noget ubehag eller har bekymringer, bedes du kontakte din stomisygeplejerske eller dit apotek. Hvis du ikke har haft nogen afføring i 3-4 dage, vil de muligvis anbefale et afføringsmiddel.

Diarré
Af og til kan du lige som alle andre få et tilfælde af diarré eller tynd afføring. Det skal du ikke være bekymret over. En enkelt episode af diarré kan skyldes noget, du har spist og vil ofte gå væk af sig selv. Der er imidlertid mere grund til bekymring, hvis du har tre eller flere tilfælde af tynd afføring, da du risikerer at blive dehydreret. Så er tiden inde til at rådføre dig med din stomisygeplejerske.


Ud at spise
Når du har en bedre fornemmelse af, hvilke fødevarer der bekommer dig, er der ingen grund til ikke at gå ud at spise igen.

Start med et spisested du kender og vælg noget simpelt – for eksempel en pizza. Når du bestiller, behøver du ikke at være overforsigtig; du skal bare bruge sund fornuft. Bestil, hvad du vil, men være opmærksom på, at fed mad og sovs kan give problemer.

Hvis du er bekymret over bestemte typer fødevarer, bør du afprøve dem derhjemme først, så du ved, hvordan du vil reagere, og derefter gradvist føje dem til din kost.

Hvis du normalt tager en drink derhjemme, skal du starte med en mindre end, hvad du plejer at få, såsom en lille øl i stedet for en stor. Det vil hjælpe din krop med at opbygge tolerance over for alkohol igen.

Socialt samvær
Uanset om det er en stille drink på den lokale bar, et måltid med din partner på en restaurant eller en tur i byen med dine venner, bør intet forhindre dig i at nyde alle de sociale begivenheder, som du deltog i før din operation.

Det kan være til hjælp at starte med små målsætninger. Det kunne være noget så simpelt som at bruge et offentligt toilet for første gang, besøge en restaurant eller slægtning, eller planlægge en dagtur. Inden længe vil du overveje at booke en rejse eller måske endda gå ud at danse.

Når du møder nye mennesker, behøver du ikke at fortælle dem om din stomi, medmindre du føler dig godt tilpas med at gøre det. Det er helt op til dig.

Intime forhold
Når du får foretaget en hvilken som helst type operation, kan det påvirke, hvordan du ser ud, og hvordan du har det med din krop. Prøv at acceptere, at det vil tage tid at tilpasse sig. Det drejer sig ikke blot om din stomi, men om hele kroppen.

Seksuel aktivitet indebærer ikke en fare for, at du beskadiger din stomi, og de fleste mennesker kan genoptage et sundt sexliv. Det er naturligt at føle sig nervøs, så du skal kun gøre, hvad der føles behageligt. Tag dig god tid og snak med din partner.

Der er små stomiposer, som kan bruges i intime øjeblikke. Kontakt kundeservice for at få flere prøver.

 

Bestil en vareprøve på stomiposen SenSura® Mio klik her ===>

Luk
Ordforklaring om stomiprodukter og udtryk

Ordforklaring om stomiprodukter og udtryk

Livet efter en stomioperation er en rejse med udfordringer undervejs. Din krop kan fortsætte med at ændre sig, og der er meget nyt at blive bekendt med – start med terminologien omkring stomiprodukter. Læs om fællesbetegnelser for stomiprodukter
Luk

Forklaring af stomiproduktudtryk

Her finder du en liste med de mest almindelige stomiproduktudtryk bl.a. for at hjælpe dig med at drøfte dine behov med din stomisygeplejerske.

Klæber: Den del af stomiprodukter, der fastholder produktet til din hud, når du bærer den. Klæberen skal sikre tæt kontakt til hudoverfladen, så afføring eller urin (urostomi) fra din stomi ikke kommer i kontakt med den omgivende hud.

Basisplade: Den klæbende del af et 2-dels stomisystem.

Koblingssystem: Dette samler den klæbende basisplade til posen i et 2-dels system, så posen kan skiftes uden samtidigt at skifte basispladen. Det kan enten være en mekanisk kobling eller en klæber kobling.

Konveksitet: En basisplade med en særlig udformning og et ovalt ydre, der påfører et let pres på huden omkring stomien. Den er udformet til at hjælpe med at skubbe stomien frem, for eksempel en stomi, som har trukket sig tilbage og ligger under huden.

Klæber til længere tids brug: En klæber, der kan bæres i længere tid, eller hvis der er "aggressivt" output fra din stomi. Visse typer ileostomi eller urostomi kan have output, der nedbryder almindelige klæbere for hurtigt. Klæbere til længere tids brug benyttes generelt ved 2-dels systemer.

Filter: Din stomi afgiver fra tid til anden luft. Filteret i posen har en lugtreducerende effekt, hvilket er en af de ting folk ofte bekymrer sig over. Filteret sikrer også frigivelse af luft, så din pose ikke pustes op (hvilket også betegnes som ‘balloneffekt’).

Tilbageløbsventil: Urostomiposer har en tilbageløbsventil, der forhindrer urinen i at løbe tilbage til stomien.

Luk

Livsstil, job og rejse

Tilbage på arbejdet

Tilbage på arbejdet

Efter en operation er det naturligt, at man ønsker at vende tilbage til sin hverdag hurtigst muligt. At komme tilbage på arbejdet er en del heraf og med lidt planlægning, er der ingen grund til, at det ikke skulle være muligt. Tilbage på arbejdet efter stomioperation
Luk

Tilbage på arbejdet

Tænk frem
Efter operation er det bestemt muligt for de fleste mennesker at vende tilbage på arbejdet. Men hvornår og hvordan du gør det, afhænger helt og holdent af, hvordan du har det, hvilket slags arbejde du har, og den stomioperation du fik foretaget.

Snak med din arbejdsgiver og drøft snarest muligt, hvilke muligheder du har. Det kan være muligt at vende tilbage til arbejdet på deltid, hvilket kan være særligt nyttigt, da du stadig kan føle dig træt og have brug for tid til at vænne dig til nye rutiner.

Prøv nogle rutiner
Før du skal tilbage til arbejdet, er det en god idé at prøve nogle rutiner. Mange mennesker finder det nyttigt at etablere en rutine ved i nogle uger at klæde sig på og planlægge dagen, som om de gik på arbejde. Tænk over din kost og hvornår og hvor mange gange om dagen, du kan have brug for at skifte eller tømme din stomipose. Det vil hjælpe dig med at fastlægge rutiner og planlægge din dag på tilsvarende vis. Det vigtigste er, at du føler dig forberedt.

Tips

 • Snak med din arbejdsgiver snarest muligt
 • Hvis muligt, øg dine arbejdstimer gradvist
 • Undersøg, hvilke steder du kan skifte stomiprodukt på arbejdet
 • Medbring en lille taske med dine stomiprodukter, som du diskret kan tage med på toilettet
 • Foretag rutiner og øvelser før du begynder at arbejde, idet du tænker over kost, tøj og lignende
 • Hvis din virksomhed giver dig sygeforsikring, skal du undersøge, om din sygdom påvirker din forsikring
Luk
Hvem og hvad du skal fortælle om stomien

Hvem og hvad du skal fortælle om stomien

Efter din operation, kan et af ​​de store spørgsmål være: hvordan og hvem skal jeg fortælle om min stomi? Hvem du vil fortælle, og hvad du siger, er helt op til dig, men at dele din situation kan være en stor hjælp. Hvem skal jeg fortælle det til?
Luk

Hvem og hvad du skal fortælle om stomien

Uanset hvad du beslutter, er det vigtigste, at du er glad for den beslutning, du træffer. Du kan eventuelt forklare, at du fik en større operation på grund af en alvorlig sygdom og nu går med en stomipose. Det besvarer ofte de fleste ydereligere spørgsmål, og folk vil opleve, at din holdning til din sygdom er åben.

Familie og venner
Når du er åben og ærlig overfor dem, som står dig nær, kan det hjælpe dig med at få det liv tilbage, som du havde før din stomioperation. I starten er det vigtigt for de mennesker, som står dig nærmest, at forstå, at selvom du er hjemme igen, tager det tid at komme sig over en større operation.

Børn
Hvis du har små børn eller børnebørn, vil du muligvis føle, at de er for unge til at forstå det. Børn håndterer det imidlertid generelt godt, hvis de informeres på en simpel måde. Børn vil ofte finde ud af hemmeligheder, og når man skjuler sandheden for dem, kan det somme tider få dem til at tro, at situationen er mere alvorlig, end den rent faktisk er.

På arbejdet
Mange mennesker føler sig utilpas over at skulle fortælle det til kolleger på arbejdet. Ligesom med familie og venner er det helt op til dig, hvem du fortæller det til, og hvad du siger. Det tilrådes imidlertid, at du i det mindste lader én person vide, at du har en stomi. Så vil du have nogen at snakke med, hvis der opstår problemer. 

Luk
At rejse med stomi

At rejse med stomi

At have en stomi bør ikke forhindre dig i at rejse. Tips til når du rejser med en stomi
Luk

Ferie og rejse med en stomi

Ferie og rejse
At have en stomi bør ikke forhindre dig i at rejse. Du kan imidlertid have brug for lidt tid til at vænne dig til at have en stomi og føle dig klar til at rejse. Start med at tage på korte rejser og se, hvordan det går.

Uanset om du rejser med bil, færge, tog eller fly, er det vigtigt at være velforberedt. Pak en lille rejsetaske til skiftebrug og medbring rigeligt med ekstra stomiprodukter og eventuelle andre forsyninger, som du kan have brug for.

Flyrejse
Hvis du flyver, skal du sørge for at tage rigeligt med forsyninger med dig i håndbagagen plus nogle ekstra for en sikkerheds skyld. Opdel dine forsyninger i forskellige tasker i tilfælde af, at din bagage sendes det forkerte sted hen, eller dit fly er forsinket. Husk at sakse ikke er tilladt i håndbagagen, så klip alle dine klæbere til i den rigtige størrelse, før du rejser.

Du skal ikke være bekymret for, at din pose udvider sig på grund af ændringen i kabinetrykket. Stomiposer er designet og testet til at modstå trykændringer.

Rejse i udlandet
Inden du rejser til udlandet, skal du læse din rejseforsikringspolice for at se, hvordan din sygdom og dine forhold i øvrigt er dækket, mens du er bortrejst.

På varmere breddegrader vil du muligvis svede mere og derfor have brug for at skifte dit stomiprodukt oftere. Sørg altid for, at din hud er helt tør, før du påsætter en ny klæber, for at sikre, at den sidder ordentligt. Brug om nødvendigt en hårtørrer til at tørre området – men pas på, at varmeindstillingen ikke er for høj.

Du kan også have øget risiko for diarré eller dehydrering. Drik masser af vand og medtag rehydreringsbreve og medicin til at behandle diarré for en sikkerheds skyld.

Når du er på ferie, skal du huske, at du stadig kan foretage dig alle de samme aktiviteter, som du foretog dig før, og slappe af og nyde turen.

Ferietips:

 • Opbevar stomiprodukterne på et køligt sted
 • Brug flaskevand til at rengøre, når du er ude
 • Kom solcreme på, efter du har påsat klæberen, da cremer kan påvirke klæbematerialet
 • Forsegl og tøm brugte poser og bortskaf dem med almindeligt affald
 • Hvis du er forlegen ved at efterlade poser i hotelværelset, kan du bruge offentlige affaldsspande
 • Inden du tager af sted på ferie, bør du en sikkerheds skyld finde ud af, hvor du kan få professionel sundhedspleje på din destination.

 

Bestil et rejsekort

Bestil magasinet STOMI INFORMATION

Luk

Historier fra mennesker med stomi

Historier fra mennesker med stomi

Historier fra mennesker med stomi

Der er tusindvis af mennesker rundt omkring i verden, der lever med en stomi. Læs nogle af deres historier her. Læs historier fra mennesker med stomi
Luk

Brugerhistorier

Min første tur

“Min første tur gik til hospitalets café med besøgende og min 14-årige datter. Mens jeg var der, gik jeg på toilettet, da jeg havde brug for at tømme min pose. Jeg kan huske, at jeg følte mig virkelig stolt af mig selv og indså, at livet ville fortsætte efter stomioperationen”.
Ann

“Jeg var ganske svag efter operationen, men selv i den første måned gik jeg daglige ture for at genvinde min mobilitet og følelse af velvære”.
Samaira

Min første ferie

“Jeg tog til Tyrkiet fire måneder efter operationen. Jeg havde en masse ekstra stomiposer med i min håndbagage (i tilfælde af, at jeg mistede min kuffert). Jeg var iført en badedragt og en sarong. Det største problem var at få min stomipose til at sidde fast efter et brusebad – da det var meget varmt og luften var fyldt med damp”.
Ann

11 måneder efter min operation tog jeg til Australien for at se vores familie. Flyrejsen gav ingen problemer, og stewardessen tog sig også godt af os. Jeg bestilte et rejsekort fra Coloplast til at tage med for at forklare min tilstand, så vi ikke behøvede at stå i kø”.
Rosemarie

Tilbage på arbejdet

“Jeg vendte tilbage på arbejdet efter tre måneder. Jeg husker, at jeg tog ekstra tøj med på kontoret. Mit største problem var, at min pose lavede pinlige lyde under møder”.
Ann

“Jeg var på orlov i de første tre måneder efter min operation for at genvinde min styrke. Derefter vendte jeg langsomt tilbage på arbejdet og øgede arbejdstiden gradvist for at vænne mig til arbejdslivet. I starten var jeg meget træt, så det var en god måde at vende tilbage til arbejdet på”.
Fiona

“Jeg trak mig tilbage fra mit kørselsjob med ambulancetjenesten og arbejder nu som frivillig hos en kræftstøtteservice, som min ven oprettede. Vi tilbyder kræftpatienter en forkælende behandling for at give dem en følelse af velvære”.
Hazel

Tilbage til livet

“Med tiden blev jeg klar over, at folk ikke kunne se, at jeg gik med en pose, og at jeg kunne foretage mig alle de ting, jeg foretog mig før operationen. Der er ingen hobby eller aktivitet, som jeg gjorde før, som jeg ikke kan gøre nu”.
Fiona

“I begyndelsen var det meget svært. Men med hjælp fra min mand og mine venner kom jeg igennem det. Nu kan jeg selv skifte posen og gøre alle de helt almindelige ting, jeg gjorde før min operation. Nogle gange glemmer jeg endda, at jeg har en pose”.
Rosemarie

“Det vigtigste er at vende tilbage og foretage dig de ting, du foretog dig før din operation. Hold kontakten ved lige med stomisygeplejersken. Jeg ved, at de har travlt, men hvis du er nedtrykt, vil de prøve at hjælpe. Tænk over, hvad der rigtig betyder noget i din tilværelse og fokusér på det. Slut dig til støttegrupper eller abonnér på tidsskrifter. En stomi behøver ikke at stå i vejen for dit liv, selvom det godt kan føles sådan, selv efter et år”.
Samaira

Luk
Luk

Gratis vareprøve

Tak for din bestilling

Ordren er afgivet

Se skrivebordsversion