Hvordan plejer jeg bedst min stomi? ... Og hvordan er det at leve med stomi?

Hvordan holder du din hud omkring stomien sund? Få vejledning, tips og tricks her på siden. Til dig, der har mod på livet og gerne vil passe på dig selv og pleje din stomi bedst muligt. Se nyttige online-værktøjer til at sørge for, at du har det rigtige produkt, og få svar på eventuelle spørgsmål omkring stomi pleje.

Du plejer bedst din stomi ved at følge disse 6 trin:

1. Sørg for, at din hud er ren og helt tør, inden du påsætter klæberen.

 

2. Justér hullet i klæberen, så den passer nøjagtigt til diameteren på din stomi. Efter operation er det normalt, at din 

     kropsform ændrer sig. Det er vigtigt, at du løbende kontrollerer, om din skabelon har den rigtige størrelse og form til

     din stomi. Dette kontrolleres ved at anbringe din skæreskabelon over din stomi for at se, om hullet passer perfekt.

 

3. Kontrollér stomiens størrelse med jævne mellemrum, især hvis du har brok.

 

4. Sørg for, at der er fuld kontakt mellem klæberen og din hud ved at bruge et let tryk med din hånd.

 

5. Skift bandage, lige så snart du føler kløe eller ubehag.

 

6. Sørg for at bruge det stomiprodukt og det stomitilbehør, som passer bedst til din kropsfacon.

Stomipleje

Sådan holder du huden omkring din stomi sund

Sådan holder du huden omkring din stomi sund

Du har brug for at holde din hud sund, uanset om du har brug for kolostomipleje, ileostomipleje eller urostomipleje. Det handler kort sagt om at sikre dig, at dit stomiprodukt fungerer optimalt. Det vil give dig sikkerhed, og du vil føle dig tryg i enhver situation. Sådan holder du din hud og stomi sund
Luk

Sådan holder du huden omkring din stomi sund

De fleste mennesker, som lever med en stomi, får af og til irriteret hud. Irriteret hud er dog ikke en ‘normal’ hudtilstand. For at dit stomiprodukt kan sidde sikkert og optimalt, er det vigtigt at holde huden omkring stomien sund for at forhindre hudirritation.

 

Irritationscyklussen

Udsivning fører til kontakt mellem dit output fra stomien, og huden, hvilket skaber irritation. Problemet er, at når din hud bliver irriteret, vil klæberen på din pose ikke sidde ordentligt fast, hvilket medfører, at mere siver ud. Der kan opstå en ond cirkel med udsivning og hudirritation.


Vælg det optimale stomiprodukt, som passer til din krop


Find det rigtige stomitilbehør

Luk
Hudirritation omkring min stomi

Hudirritation omkring min stomi

Hudirritation omkring din stomi forårsages normalt af, at udsivning af dit output kommer ind under klæberen. Det er ubehageligt og kan forhindre dit stomiprodukt i at fungere korrekt. Læs mere om, hvad du gør, hvis det sker. Huden omkring din stomi.
Luk

Hudirritation omkring min stomi

Huden omkring din stomi skal se ud lige som huden på resten af din krop. Umiddelbart efter at du har taget klæberen af, kan huden være lidt lyserød, men hvis det ikke fortager sig, eller hvis huden har sprækker eller er beskadiget, er din hud muligvis irriteret.

Hvad gør jeg? 

  • Tag klæberen af, og undersøg bagsiden. Er der nogle tegn på afføring eller urin, som kunne have forårsaget irritationen?
  • Er der nogen irritation eller skade omkring din stomi, der svarer til, hvad du ser på klæberen.
  • Hvor godt passer din klæber omkring din stomi? Udsættes din hud for noget af dit output fra stomien på grund af dårlig pasform? Vurdér din stomis diameter og form for at se, om din skabelon har den rigtige størrelse og form. Brug klippeguiden på klæberen, og justér om nødvendigt hullet i klæberen, så det passer nøjagtigt til diameteren og formen.
  • Hvad er stomiåbningens position i forhold til din huds overflade? Er den over hudniveau, i niveau med huden eller under hudniveau? Hvis stomien er i niveau med eller under hudniveau, eller hvis den sidder i en dyb fold, kan du have brug for en anden form for pose eller tilbehør til din kropsfacon. Prøv Coloplasts BodyCheck-værktøj for at tjekke pasformen.
  • Er klæberen udvasket? Hvis ja, burde klæberen måske være udskiftet tidligere. Prøv at skifte oftere eller overvej at bruge en modstandsdygtig klæber, hvis du ikke allerede har en i forvejen.

Hvis din hudirritation er forårsaget af andre årsager, skal du kontakte din stomisygeplejerske eller læge.

Vælg det stomiprodukt, som passer til din krop

Luk

Luft i posen og pandekageffekt

Sådan håndteres poseproblemer, luft i posen/balloneffekt og pandekageeffekt

Sådan håndteres poseproblemer, luft i posen/balloneffekt og pandekageeffekt

Luft i posen- og pandekageeffekt er problematiske forhold, der kan forekomme, når man bruger en stomipose. Der er imidlertid ting, som du kan gøre for at forhindre, at det sker. Læs mere her om disse problemer, og hvordan du håndterer dem. Læs mere
Luk

Sådan håndteres poseproblemer, balloneffekt og pandekageeffekt

Balloneffekt/luft i posen forekommer, når luft hober sig op i stomiposen, så den puster sig op som en ballon. Poser har trækulsfiltre, der hjælper med at løse problemer med luft ved at deodorisere og lede det ud af posen. Hvils filteret imidlertid ikke kan klare den producerede luft, eller hvis det er blevet fugtigt eller blokeret af afføring fra stomien, kan luften hobe sig op.

Hvad kan man gøre for at forhindre luft i posen/balloneffekt?
En af de mest almindelige måder at forhindre balloneffekt på er at minimere den mængde luft, som dit fordøjelsessystem producerer. Det kan hjælpe betydeligt at tygge maden omhyggeligt samt at undgå mad og drikke, som du ved kan producere en masse luft. Det kan være nødder, bønner, brusende drikke eller mousserende vin.

Hvis der opstår balloneffekt, kan du frigøre luften fra posen i fred på et toilet, hvis du bruger en åben pose eller et 2-delt system. At skifte posen, når behovet viser sig, kan også hjælpe for at forhindre balloneffekt. Endelig kan det være værd at prøve en anden type stomipose og filtertype.

Pandekageeffekt forekommer, når der er et vakuum i stomiposen, og posen sammenklæbes. Det forhindrer dit output i at falde ned i bunden af posen og kan blokere filteret. Der er i dette tilfælde risiko for, at posen skubbes af maven.

Hvad kan man gøre for at forhindre pandekageeffekt?
Man kan forhindre, at der opstår vakuum, ved at blæse luft ind i posen, inden den påsættes. En dråbe olie eller smøremiddel i posen vil desuden hjælpe dit output med at falde ned i bunden af posen.

 

Læs den gode artikel med Wendy "At håndtere pandekageeffekt”.

Luk
Sådan opnås den bedste tilslutning til din krop

Sådan opnås den bedste tilslutning til din krop

Alle kroppe er forskellige, og din krop ændrer sig med tiden. En stomioperation er en stor ændring. Læs mere om, hvordan man får det optimale stomiprodukt, der passer til din krop. Udvælgelse af det optimale produkt
Luk

Sådan opnås den bedste tilslutning til din krop

I de måneder og år, der følger efter din operation, vil du muligvis bemærke, at din krop udsættes for visse ændringer. Disse ændringer kan omfatte: 

  • Vægtforøgelse eller vægttab, efterhånden som du kommer dig over den sygdom, der gav anledning til operationen
  • Folder eller ardannelse i huden omkring din stomi
  • Udvikling af brok i forbindelse med din stomi

Når disse ændringer sker, er det vigtigt at sørge for, at din stomipose fortsat passer optimalt.

Det er meget vigtigt for god stomipleje, at du har en rigtig god tilslutning mellem posen og din hud. Hvis f.eks. området omkring din stomi ændrer sig fra at være flad til at være mere indadvendt, er tiden muligvis inde til skifte til et konveksprodukt. Du kan også have brug for at benytte tilbehørsprodukter.

Vores online værktøj, BodyCheck, vil hjælpe dig med at bestemme din aktuelle kropsfacon, og hvorvidt din krop har ændret sig betydeligt. Det stiller forslag til, hvilke poser og hvilket tilbehør der er optimalt for dig.

Det er en god idé at rådføre dig med din stomisygeplejerske om påsætning af klæber, skift af stomipose, posetilpasning og tilbehør.

Luk

Mennesker med en stomi

Se alle 4 videoer

For at se alle videoerne, kan du enten trykke på de turkise pile, eller du kan bladre i filmene via de små runde turkise knapper, som er nedenfor filmen. Vi anbefaler, at du benytter browseren Chrome eller Edge.

Luk

Gratis vareprøve

Tak for din bestilling

Ordren er afgivet

Se skrivebordsversion