Få svar på dine spørgsmål før din stomioperation, så du kan føle dig tryg.

Det er naturligt at have en masse spørgsmål før din stomioperation. Bliv klogere på stomi, livet med en stomi, produkter og andre relaterede emner.

Information om stomi

Hvad er en stomi, og hvorfor får man stomi?

Hvad er en stomi, og hvorfor får man stomi?

En stomi er en kunstig åbning, der gør det muligt for afføring eller urin fra henholdsvis tarmen eller urinvejene at komme ud. Stomien dannes ved hjælp af en ende af tarmen, som føres til mavens overflade for at danne stomien (åbningen). Læs mere om stomi
Luk

Hvad er en stomi, og hvorfor får man stomi?

En stomi er en kunstig åbning i bugvæggen på maven, hvor tarmen er ført ud og syet fast i maveskindet. Det betyder, at afføringen kommer ud af stomien og opsamles i en stomipose (pose på maven). Når et menneske får en stomi, er det på grund af en tarmsygdom (eller en urinvejs-sygdom). Nogle gange er stomien midlertidig, og åbningen bliver senere lukket igen. 

Der kan være tale om en permanent stomi eller en midlertidig stomi. Kirurgiske procedurer, der involverer oprettelsen af ​​en kunstig stomi, har navne, der typisk slutter med suffikset "-ostomi", og de samme navne bruges også ofte til at referere til den således dannede stomi. For eksempel refererer ordet "kolostomi", ”ileostomi” eller ”urostomi” ofte til en kunstig anus eller den procedure, der skaber en sådan.

Det vurderes, at der er mellem 10-12.000 mennesker, som har stomi i Danmark.

 

At forstå præcis, hvad en stomi er, og hvordan den dannes er et vigtigt første skridt til at forstå, hvordan den kan påvirke din dagligdag.

 

Hvorfor får man stomi?

Man får stomi grundet en eller flere af nedenstående årsager. I mange tilfælde er der tale om midlertidig stomi, men den permanente stomi skyldes:

  • Medfødte misdannelser: Der medfører manglende eller forkert udvikling af tyktarm eller endetarm.
  • Betændelsestilstande i tynd- og tyktarm: Der medfører, at hele eller dele af endetarm, tyktarm eller tyndtarm må fjernes.
  • Kræft i endetarm: Der medfører, at man må fjerne endetarmen.

 

Har du brug for at tale med en sygeplejerske? Få støtte, og tilmeld dig Coloplast STOMI INFORMATION her

 

Download relevante stomivejledninger:

Luk
Hvordan ser en stomi ud, og hvordan føles den?

Hvordan ser en stomi ud, og hvordan føles den?

En stomi er normalt fugtig og rød og stikker lidt ud fra din mave. Stomiens udseende og følelse
Luk

Hvordan ser en stomi ud, og hvordan føles den?

Efter operationen kan din stomi være meget hævet til at begynde med, men den vil aftage i størrelse med tiden – normalt seks til otte uger efter operationen.

Ingen følelse, ingen smerte

En stomi har en rød farve. Det skyldes, at det er en slimhinde, ligesom slimhinden i din mund. Der er ingen følelse i stomien, så det gør slet ikke ondt, når du rører den.  Stomien kan bløde lidt, når den rengøres, især i starten, men det er helt almindeligt og ophører normalt efter kort tid.

Luk
Dit fordøjelses- og urinvejssystem

Dit fordøjelses- og urinvejssystem

En kolostomi og ileostomi indgår i dit fordøjelsessystem, mens en urostomi indgår i dit urinvejssystem. En god måde at forstå på, hvordan din stomi fungerer, er at have en grundlæggende viden om, hvordan mad og drikke fordøjes af din krop. Fordøjelsessystemet og urinvejssystemet
Luk

Dit fordøjelses- og urinvejssystem

Fordøjelsessystemet

FordøjelsessystemetMaven
Når du spiser, bevæger maden sig ned gennem et langt, smalt rør kaldet spiserøret, ned i din mave. Her brydes maden op i mindre stykker, og din mavesyre omdanner den om til en væske.

Tyndtarmen
Rejsen fortsætter, og indholdet af mavesækken bevæger sig ud i tyndtarmen (ileum), hvor fordøjelsen afsluttes. Kroppen optager de næringsstoffer, den skal bruge til energi, til at vokse og danne nye celler og kanaliserer disse ud i blodbanen.

Tyktarmen
Når alle næringsstoffer er blevet optaget, bevæger resten sig ned i tyktarmen (kolon), hvor kroppen optager mere væske, så affaldet bliver fastere. Musklerne i din tyktarm skubber derefter tarmindholdet fremad og ned i endetarmen, hvorefter det tømmes ud af kroppen gennem endetarmsåbningen i form af afføring.

 

Urinvejssystemet

UrinvejssystemetUrin dannes i nyrerne og føres gennem to rør, de såkaldte urinledere, ned i blæren. Urin fremstilles hele tiden, men den opbevares i din blære, indtil du føler, at tiden er inde til at lade vandet. Urinen passerer derefter ud af kroppen gennem urinrøret.

Luk

Oplysninger om livsstil

Spekulerer du på, hvordan din stomi vil påvirke din hverdag?

Spekulerer du på, hvordan din stomi vil påvirke din hverdag?

Det vil tage tid at vænne sig til en tilværelse med en stomi. Men der er ingen grund til, at det skulle forhindre dig i at foretage dig de fleste af de ting, som du allerede foretog dig, lige fra sport til socialt samvær. Hverdagen med en stomi
Luk

Spekulerer du på, hvordan din stomi vil påvirke din hverdag?

Efter din stomioperation vil du have brug for nogen tid til at komme dig. Det er helt normalt, og det vil variere fra person til person, hvor lang tid der skal til. Din stomi vil ændre sig i de første uger efter operationen, både med hensyn til størrelse og output. Du vil muligvis også tabe dig eller tage på i vægt i disse uger.

Start med en pose
Det, at du har en stomi, betyder, at du ikke har nogen kontrol over, hvornår du har afføring eller, i tilfælde af urostomi, hvornår du lader vandet. Det betyder, at du hele tiden skal gå med en pose for at opsamle dit output.

Sund hud
For at din pose kan sidde ordentligt fast, er det meget vigtigt at have en sund hud omkring din stomi. Når posen fastgøres korrekt, er der ingen risiko for, at der kommer nogen lugt fra din stomi, og mindre risiko for hudirritation. Inden du forlader hospitalet vil du blive oplært i, hvordan du vælger og håndterer dit stomiprodukt, og hvordan du passer din hud.

Hvad med mad og drikke?
Du kan i det store hele spise og drikke, som du plejer. Prøv at se, hvordan din stomi reagerer på forskellige madvarer. Din stomisygeplejerske, kirurg eller læge vil fortælle dig, hvis du er nødt til at træffe særlige forholdsregler.

Din stomi vil generelt ikke forhindre dig i at arbejde, have socialt samvær, dyrke sport, rejse eller have andre hobbier. Dit almene helbred – både fysisk og mentalt – vil spille en stor rolle for din livskvalitet i tiden fremover.

Tal med nogen om det
Tal med nogen om detDer er ikke noget, som er til større hjælp, end nogen, som virkelig forstår, hvad du går igennem. Du er i hvert fald ikke alene – der er 1,9 millioner andre mennesker i verden med en stomi. Din lokale patientorganisation er en måde at møde andre i samme situation på for at få nyttige tips, inspiration og personlig støtte.

 

Har du brug for at tale med en sygeplejerske? Få støtte, og tilmeld dig Coloplast STOMI INFORMATION her eller ring til os på telefon 49 11 12 13.

Luk
Se her de tre typer af stomi, som findes

Se her de tre typer af stomi, som findes

Der findes tre stomityper, og mellem 3.500 og 4.000 mennesker får hvert år anlagt stomi i Danmark. Læs mere for at finde ud af, hvad en kolostomi operation, en ileostomi operation og en urostomi operation er – og hvor de typisk er placeret på maven. Stomityper
Luk

Tre stomityper

De tre stomityper er: Kolostomi, ileostomi og urostomi.

 

Kolostomi

KolostomiVed en kolostomioperation føres en del af tyktarmen ud gennem bugvæggen, hvor den danner en stomi (en åbning). En kolostomi placeres ofte i kroppens venstre side af maven, men kan også i nogle tilfælde placeres i højre side. Afføringen i denne del af tarmen er fast, og fordi en stomi ikke har nogen muskel til at styre afføringen, er vi nødt til at opsamle den med en stomipose.

Der er to forskellige typer kolostomioperationer: Kolostomi og loop-kolostomi.

Kolostomi
Hvis dele af tyktarmen (kolon) eller endetarmen er fjernet, føres en del af tyktarmen ud gennem bugvæggen, hvor den danner en stomi (en åbning). En kolostomi kan være midlertidig eller permanent Den midlertidige løsning er relevant i situationer, hvor den syge del af tarmen fjernes, og den resterende del af tarmen skal hvile, før enderne sammenføjes. Den permanente løsning vælges i situationer, hvor det er for risikabelt eller umuligt at sætte de to dele af tarmen sammen igen.

Loop-kolostomi
Ved en loop-kolostomi løftes tarmen op over hudniveauet og holdes på plads af en stomistav. Der foretages et snit i den frilagte tarmslynge, og enderne krænges derefter ned og sys fast på huden. En loop-stomi består altså rent faktisk af to stomier (dobbeltløbet stomi), der sættes sammen. Loop-kolostomien er som regel en midlertidig form for kolostomi. Den kan også udføres for at beskytte et operationssted i tarmsystemet.

Ileostomi

IleostomiVed en ileostomioperation føres en del af din tyndtarm, kaldet ileum, ud gennem bugvæggen, hvor den danner en stomi(en åbning). En ileostomi udføres typisk i tilfælde, hvor endedelen af tyndtarmen er syg, og den laves normalt i højre side af maven. Den kan også i nogle tilfælde placeres i venstre side.

Afføring i denne del af tarmen er generelt flydende, og fordi en stomi ikke har nogen muskel til at styre afføringen, må den opsamles i en stomipose.

Der er to forskellige typer ileostomioperationer:

Ileostomi
En ileostomi udføres, når en del af din tyktarm (kolon) fjernes (eller er nødt til at hvile), og enden af ​​din tyndtarm føres ud gennem bugvæggen for at danne en stomi (en åbning). En ileostomi kan være midlertidig eller permanent

Den midlertidige løsning er relevant i situationer, hvor den syge del af tarmen er fjernet, og den resterende del skal hvile, før enderne sammenføjes. Den permanente løsning vælges i situationer, hvor det er for risikabelt eller umuligt at sætte de to dele af tarmen sammen igen.

Loop-ileostomi
Ved loop-ileostomi løftes tarmen frem foran huden og holdes på plads med en stomistav. Der foretages et snit i den frilagte tarmslynge, og enderne krænges derefter ned og sys fast til huden. En loop-ileostomi består altså rent faktisk af to stomier (en dobbeltløbet stomi), der er forbundet med hinanden.

Loop-ileostomien er typisk midlertidig og udføres for at beskytte en kirurgisk sammenføjning i tarmen. Hvis den er midlertidig, lukkes eller tilbageføres den ved en senere operation.

Urostomi


UrostomiHvis din blære eller urinvejssystem er beskadiget eller syg, og du er ude af stand til at lade vandet normalt, har du brug for en urinafledning. Dette kaldes en urostomi, en Brickerblære.

En isoleret del af tyndtarmen føres ud gennem bugvæggen i ​​den højre side af maven, og den anden ende sys op. Urinlederne adskilles fra blæren og fastgøres igen på den isolerede del af tyndtarmen. Da denne del af tarmen er for lille til at fungere som et reservoir, og der ikke er nogen muskel eller ventil til at styre vandladningen, skal du bruge en urostomipose til at opsamle urinen.

 

Læs mere om stomi og basisviden her

Luk
Intimitet og graviditet med en stomi

Intimitet og graviditet med en stomi

Selv om en stomi kan påvirke den måde, du har det med din krop på, vil det ikke nødvendigvis påvirke dit forhold til din partner eller endog en eventuel graviditet. Læs videre for at få simple, praktiske råd om, hvordan man lever med en stomi. Intimitet med en stomi
Luk

Intimitet og graviditet med en stomi

Efter en stomioperation er det naturligt at være bekymret over, hvordan din krop vil se ud. Det kan tage tid at vænne sig til de fysiske ændringer, og du vil muligvis føle dig mindre attraktiv. Selvom det kan være en udfordring, er det vigtigt at lære at acceptere, at det nu er en del af, hvem du er.

Hvad med intimitet?
Intimitet og et almindeligt kærligt forhold kan genoptages efter en stomioperation. Hvordan og hvornår afhænger af, hvilken type operation du har haft. Impotens og/eller ubehag kan dog forekomme i tilfælde, hvor endetarmen eller blæren er fjernet (kvinder kan også være påvirket af dette).

Det er vigtigt at tale med din partner. Det er også vigtigt at tale med din stomisygeplejerske, der er vant til at diskutere de problemer, du oplever, og som vil være i stand til at hjælpe på mange måder. Der er også flere nyttige tips og ideer til at overvinde daglige forhindringer. Et eksempel er tilpasning af blondeundertøj, så det bæres som et bælte omkring din krop og dækker posen, eller brug af miniposer til intime situationer.

Kan jeg få børn?
Stomi og graviditetKort sagt, ja. At have en stomi forhindrer ikke en kvinde i at gennemføre en graviditet helt til graviditetens afslutning og have en normal fødsel. Efterhånden som maven vokser, vil stomien normalt bare følge mavens form, som den ændrer sig. I de senere faser af graviditeten kan du have brug for et spejl, når du skifter pose. Fødslen sker almindeligvis som en normal fødsel.

Tal med andre om det
I sidste ende er der ikke noget, der er en større hjælp, end at tale med nogen, som virkelig forstår, hvad du går igennem. Din lokale patientorganisation er en måde at møde andre i samme situation på for at få nyttige tips, inspiration og personlig støtte.

Luk
Hvorfor skal jeg gå med stomipose?

Hvorfor skal jeg gå med stomipose?

En stomipose er nødvendig for på sikker og praktisk vis at opsamle dit output fra din stomi. Hvor ofte du tømmer eller skifter din pose afhænger af, om du har kolostomi, ileostomi eller urostomi. Praktiske oplysninger om at gå med stomipose.
Luk

Hvorfor skal jeg gå med stomipose?

Uanset hvilken type stomi du har, skal hele dit output fra stomien opsamles på en sikker og praktisk måde. Det er her, at stomiposen kommer ind i billedet. De er designet til at sidde fast på huden omkring din stomi og opsamle dit output.

Sikker og diskret

Din stomiposes design vil afhænge af, om du har en kolostomi, ileostomi eller urostomi. Din stomisygeplejerske vil vise dig, hvilken pose er optimal for dig, men langt størstedelen af poserne er sikre og diskrete. Ingen vil vide, at du går med en pose, medmindre du beslutter at fortælle dem det.

Selv om det i starten kan være svært at acceptere det faktum, at du er nødt til at gå med en stomipose på maven, vil du snart begynde at indse, at det i det store hele er muligt at leve, som du gjorde før.

Udskiftning af pose

Hvor ofte du skifter eller tømmer din pose, afhænger af den type stomi, du har:

  • Kolostomi: Posen skal skiftes mellem en og tre gange om dagen afhængigt af mængden af output.
  • Ileostomi: Posen skal tømmes flere gange om dagen.
  • Urostomi: Posen skal tømmes flere gange om dagen. Om natten kan en urostomipose være tilsluttet en natpose, så du ikke behøver at stå op for at tømme din pose.

Se udvalget af forskellige stomiposer her.

Luk
Sådan påsætter du din stomipose

Sådan påsætter du din stomipose

At sætte din stomipose rigtigt på er et vigtigt første skridt, når du skal lære at håndtere din stomi. Korrekt påsætning af stomipose
Luk

Sådan sætter du din stomipose på

Når du har en stomi, løber urin og afføring direkte ind i posen på din mave. For at undgå udsivning, hudirritation og forlegenhed ved socialt samvær er det meget vigtigt, at du lærer, hvordan stomiposen forsegles sikkert til huden.

En god pasform er vigtig
Tommelfingerreglen er, at den klæbende del sidder godt fast på huden omkring stomien, og at hullet i klæberen passer nøje omkring stomien.

Din stomisygeplejerske vil hjælpe dig med at vælge det produkt, der er bedst for dig, og vise dig, hvordan posen påsættes og fjernes korrekt.

 

Du kan også prøve Coloplasts stomivejledning

 

Har du brug for at tale med en sygeplejerske? Få støtte, og tilmeld dig Coloplast STOMI INFORMATION her

Luk

Brugerhistorier

Brugerhistorier, mand ved sin sejlbåd med blåt sejl.

Mogens' historie

“Da jeg først fik stomien var jeg noget chokeret. Jeg havde kun kendt to andre før med en stomi, og de døde begge to, så jeg troede, at jeg også snart ville dø. Det fik mig til at tænke på, at jeg burde nyde livet, så længe jeg kunne. Det var i 1997. Det var først lidt vanskeligt at genoptage mine hobbier, især svømning, fordi jeg skulle gå rundt i omklædningsrummet og den slags. Men jeg forklarede for andre, at jeg havde haft en operation, og nu er der ikke nogen, der tænker over posen længere, inklusive mig selv. Selv når vi sidder i saunaen, og posen laver en lyd – så griner vi bare.”
Mogens

Læs flere brugerhistorier

Hennings historie

“Efter min operation vågnede jeg op næste morgen og opdagede hurtigt, at jeg havde en pose på maven. Jeg vil ikke sige, at jeg var chokeret, men jeg følte mig lidt underligt tilpas. Jeg tænkte: ‘Skal den blive siddende der?’ Da jeg fandt ud af, at stomien skulle sidde der resten af livet, holdt jeg op med at have ondt af mig selv, for jeg var klar over, at jeg var nødt til at leve med det og bare måtte få det bedste ud af det. I dag har jeg ingen problemer med at have en stomi og snakker om det med enhver, der er interesseret. Jeg skifter posen på golfbanen – endda ved siden af skraldespanden, hvis det er nødvendigt.”
Henning

Læs flere brugerhistorier

Luk

Gratis vareprøve

Tak for din bestilling

Ordren er afgivet

Se skrivebordsversion