Kontinens bloggen

Mød Dina, som er 32 år gammel, gift og mor til to skønne børn. Dina er født med rygmarvsbrok. Hun deler ud af sit liv og sine bedste historier for at nedbryde tabuer, inspirere og styrke andre i hendes situation.

Her kan du læse aktuelle artikler og få nyttige tips til din hverdag. Ønsker du at blogge for os så kontakt os på dkinbound@coloplast.com

Livet med rygmarvsbrok

Livet med rygmarvsbrok

Mit navn er Dina og jeg blev født i begyndelsen af 1987. Jeg husker ikke meget selv fra min tidlige barndom, men mine forældre fandt ud af at jeg havde skjult rygmarvsbrok, da de forgæves havde forsøgt at få mig parat til at smide bleen. Læs hele artiklen her
Luk

Mit navn er Dina og jeg blev født i begyndelsen af 1987.

Jeg husker ikke meget selv fra min tidlige barndom, men mine forældre fandt ud af at jeg havde skjult rygmarvsbrok, da de forgæves havde forsøgt at få mig parat til at smide bleen. Det var en periode med stor frustration for dem, og mine forældre fortæller mig, at jeg fik en del skældud indtil de endelige fandt ud af hvad årsagen var til at jeg ikke blev renlig. Rygmarvsbrokken betød i mit tilfælde at jeg havde nedsat, eller manglende, blærekontrol. Jeg var tvunget til at gå med ble. Jeg kunne ikke gå til svømning i skole, klædte om for mig selv til idræt, og skulle gå i tøj der skjulte både det ene og det andet. Jeg hadede det, og det gjorde mig ensom på mange punkter, om end jeg skjulte følelserne godt. Jo ældre jeg blev, jo mere fyldte det i min bevidsthed både i forhold til min hverdag, men også for de tanker jeg havde som begyndende teenager i forhold til drenge. 

Tekst: Dina Hvidgaard

Jeg var et meget skeptisk ungt menneske, grundet de første oplevelser jeg havde i min udredning, og først omkring 1998 var jeg parat til at prøve at lægge kateter på mig selv. Fra oplæringen husker jeg to ting: At være vildt bange for selve kateteret, og så den fantastiske sygeplejerske som støttede mig, og som til sidst fik mig gjort fortrolig med kateteret - hende tænker jeg stadig på i dag. Min oplæring blev fulgt op af en operation, som skulle hjælpe mig med at forblive tæt mellem toiletbesøg, og den kombination fungerede rigtig godt for mig.

I de første år var jeg bruger af almindelige ikke-kompakte katetre, hvilket ikke hele tiden var fedt for teenage-Dina. De var svære at skjule, jeg skulle have vand med til dem osv., og selvom dametasken formentligt ikke var noget andre så, var det det eneste jeg kunne tænke på, når jeg skulle på toilettet, og det gjorde mig igen trist og usikker, selvom det var bedre end før.

Da jeg endelig nævnte det for mine læger, fik jeg tilbudt SpeediCath® Compact. Det var dér, at jeg for alvor oplevede den frihed jeg havde søgt siden min barndom. Jeg kunne have kateterne på mig - i lommen, i støvlerne, ja sågar i bh’en. Jeg kunne gå på toilettet som alle andre, og jeg skulle ikke bekymre mig om rent vand til at fylde i kateteret, eller et sted at sætte emballagen fast, for at kunne bakse rundt med katetret, hvilket var ret besværligt på en telttur f.eks.! Alt var blevet nemt, især set i forhold til hvad jeg kendte fra fortiden.

I dag tænker jeg ikke over at jeg bruger kateter som sådan, jeg kan alt det jeg vil. Jeg er bevidst om det ja, for jeg skal huske at bestille dem inden jeg løber tør og jeg skal huske at pakke dem når jeg tager på ferie osv, for jeg kan ikke undvære dem pga operationen der fulgte med dem, men jeg er aldrig ked af valget, som jeg nok slet ikke så som et reelt valg, men det eneste jeg kunne gøre for at nå en tilværelse som mindede mest muligt om den jeg ønskede.

Luk
Luk

Gratis vareprøve

Tak for din bestilling

Ordren er afgivet

Se skrivebordsversion