Stomi og seksualitet | Få tips til sexet stomiundertøj | Coloplast.dk

Kan jeg stadig have sex, når jeg har stomi, og findes der sexet stomiundertøj, når jeg har kolostomi, ileostomi og/eller urostomi?

Din krop er naturligvis anderledes efter operationen, og du har måske ikke helt selv vænnet dig til ændringerne endnu. Det kan også være tilfældet for din partner. Men det er ikke din stomi, der skal afgøre, om du kan have et tilfredsstillende sexliv eller andre meningsfyldte romantiske forhold.

Læs her om stomi og seksualitet, få gode råd om stomiundertøj og vejledning i forhold til din partner, og se, om der er stomiprodukter, som du kan bruge, mens du har sex.

venner, som spadserer og snakker om stomi

Tal om din stomi med din stomisygeplejerske, din partner eller en ny partner

Du kommer lettere gennem den første svære tid, hvis du taler om dine følelser vedrørende stomien, sygdommen og operationen. Hvem skal du fortælle om stomien, og hvad skal du sige?
Luk

Tal om din stomi

Referencer

Annemette Bach, stomisygeplejerske, Danmark, Grethe Hansen, stomisygeplejerske, Danmark, Elisabeth Aveborn, stomiterapeut, Sverige, Ina Berndtsson, stomiterapeut og sexolog, Sverige.

Mange undgår måske fysisk kontakt af frygt for, at det kan føre til forventninger eller krav, som ikke kan opfyldes.     

Der er generelt intet til hinder for at have et godt sexliv, når du har gennemgået en stomioperation. Det er meget naturligt at miste lysten til samleje under sygdomsperioden og efter operationen. Du kommer dog lettere gennem den første svære tid, hvis du taler om dine følelser vedrørende stomien, sygdommen og operationen.

Tal med din stomisygeplejerske om dit sexliv

Tal med din sygeplejerske om dine bekymringer – også bekymringer vedrørende dit sexliv.  Det kan hjælpe dig med få en god start. Din stomisygeplejerske er vant til at diskutere alle de problemer, du oplever, og vil være i stand til at hjælpe på mange måder, både med råd og med det nødvendige tilbehør.

Hvis du praktiserer analsex, skal du sørge for at tale med din sygeplejerske om dette inden operationen, så alle muligheder for og risici ved at bevare endetarmen vurderes.

Tal med din partner om din stomi

Tal åbent og ærligt med din partner. Selv om du måske er flov ved det i starten, kan du næsten være sikker på, at det kun vil forstærke det bånd af respekt og tillid, der er mellem jer.

Selv om du måske ikke har nogen energi eller synes, at det er svært at starte dit sexliv på grund af træthed, frygt for smerter eller på grund af mentale barrierer, er det stadig vigtigt at bevare tætheden og den fysiske kontakt med din partner, uden at det nødvendigvis fører til samleje.

Hvordan fortæller du en ny partner om din stomi?

Tanken om et muligt intimt forhold kan forekomme foruroligende for en stomiopereret uden en partner. Hvornår vil det være passende at fortælle om din stomi? Tidligt i forholdet for at sikre, at partneren ikke føler sig snydt? Eller senere med risikoen for, at den intime stemning bliver ødelagt? Det kan være svært at åbne op for emnet.

Det kan være en god idé at forberede dig på situationen, ved at overveje, hvad du vil sige, så du føler dig parat til at håndtere situationen når den opstår, da det kan være svært at være den, der tager initiativet til sådan en samtale.  

Men husk , at du er så meget mere end en stomiopereret. Ved at vise din partner dette, kan du forhindre, at stomien bliver et problem i en grad, hvor det vil berøre jeres forhold.

Kolo- og ileostomi støttegrupper

I sidste ende er der ikke noget, der er en større hjælp, end at tale med nogen, som virkelig forstår, hvad du går igennem. Din lokale støttegruppe er en måde at møde andre i samme situation for at få nyttige tips, inspiration og personlig støtte. Tal med din stomisygeplejerske om grupper, der er relevante for dig. 

Luk
venner, som drikker en øl, taler

Hvordan vænner man sig til en ny krop efter en stomioperation?

Efter en stomioperation er det naturligt at have bekymringer om kroppens udseende. Læs om, hvad du kan gøre for at vænne dig til din nye krop. Praktiske tips til et liv med en stomi
Luk

Praktiske tips til et liv med en stomi

Referencer

Annemette Bach, stomisygeplejerske, Danmark, Grethe Hansen, stomisygeplejerske, Danmark, Elisabeth Aveborn, stomiterapeut, Sverige, Ina Berndtsson, stomiterapeut og sexolog, Sverige.

Efter en stomioperation er det naturligt at være bekymret over, hvordan din krop ser ud. En voldsom ændring af kroppen, frygten for en alvorlig sygdom, hospitalsindlæggelse og selve operationen er sammenlagt en stor følelsesmæssig belastning. Det kan tage tid at vænne sig til de fysiske ændringer, og du vil muligvis føle dig mindre attraktiv. Selvom det kan være en udfordring, vil du få det bedre, hvis du accepterer, at det nu er en del af, hvem du er. Det gælder også for din partner. Dit liv dikteres ikke af din stomi, men af dine behov, som stadig kan opfyldes.

Fokusér på din partners behov.

Det er helt i orden, hvis det varer lidt, inden dit sexliv er, som det var før. Undgå at lægge pres på dig selv og på hinanden. Det vil tage tid at vænne sig til det, men de fleste mennesker er i stand til at genoptage et sundt sexliv. Fokusér også på din partners behov, ikke kun dine egne, så vil mange af dine bekymringer  forsvinde af sig selv.

Intimitet er mere end sex – også når du har en stomi

Husk, at intimitet er meget andet end samleje, og at det kan være tilfredsstillende og sjovt i sig selv. Giv jer tid til at nyde bare at røre ved hinanden, holde om hinanden, kramme og kysse – og lad samleje komme naturligt hen ad vejen, når I er klar.

Hvordan føler du dig tryg ved at fortælle en ny partner om din stomi?

De fleste stomiopererede finder det lettest at have samleje i deres eget hjem. Frygten for at blive afvist er noget, som næsten alle kender til. Husk, at ikke-stomiopererede også kan blive afvist. Det er også muligt at møde en person, som uden at kende til din stomi, vil afvise dig. Det kan være en person, som er bange for noget nyt og anderledes.  Tænk på, hvor sandsynligt det ville være, at forholdet ikke fungere, selvom du ikke var stomiopereret.

Hvad sker der med stomiposen, når du har sex?

Hvis du tænker på stomien og posen, kan det være svært at slappe af og give dig hen i situationen. Men disse problemer kan overkommes. Både stomien og posen kan holde til samleje. Det er vigtigt at huske på den sex, du havde inden operationen, så du ikke glemmer tidligere problemer og giver stomien skylden. 

Læs mere om produkter

Luk
Fysiske ændringer efter en stomioperation

Fysiske ændringer efter en stomioperation

Intimitet og et almindeligt kærligt forhold kan genoptages efter en stomioperation. Hvordan og hvornår afhænger af, hvilken type operation du har haft. Læs om ændringerne efter en stomioperation, og hvordan du kan håndtere dem
Luk

Fysiske ændringer efter en stomioperation

Referencer

Annemette Bach, stomisygeplejerske, Danmark, Grethe Hansen, stomisygeplejerske, Danmark, Elisabeth Aveborn, stomiterapeut, Sverige, Ina Berndtsson, stomiterapeut og sexolog, Sverige.

Intimitet og et almindeligt kærligt forhold kan genoptages efter en stomioperation. Hvordan og hvornår afhænger af, hvilken type operation du har haft. Du kan måske føle gener, hvis endetarmen eller blæren er blevet fjernet, og livmoderen kan skifte stilling. Ændringer i følelse kan forekomme, og du vil måske føle en vis grad af smerter. Prøv dig frem – forsigtigt trin for trin.  

Hvad med stomien?

Stomien kan sagtens holde til, at du genoptager dit sexliv, og operationsarret vil ikke bryde op. Den sygdom, som du blev opereret for, smitter ikke, og risikoen for, at den vender tilbage, afhænger ikke af dit sexliv. 

Husk, at stomien tit vil være mest aktiv 1-1½  time efter et måltid, så det kan være en god idé at forberede din partner på luftudslippet, så det ikke forvirrer og forstyrrer jer. 

Hvad kan du gøre for at gøre dit sexliv endnu bedre?

Det kan være en idé at prøve forskellige stillinger under samleje, der flytter vægten væk fra stomien, bruge en pude som støtte og bruge glidecreme.

Nogle mænd oplever problemer med at opretholde en rejsning efter deres stomioperation på grund af beskadigelse af nerverne. Hvis det er et problem for dig, kan det være en hjælp at være i en stilling, hvor du er mindre fysisk aktiv, da det kan forlænge rejsningen. 

Anatomiske ændringer efter din stomioperation

De fysiske eftervirkninger af en stomioperation og indvirkningerne på sexlivet afhænger af forskellige forhold. Det betyder, at nogle af de seksuelle funktioner kan være midlertidigt eller permanent beskadiget og dermed ikke fungere, som de gjorde før. 

Det er vigtigt at få så mange oplysninger som muligt om din operation fra hospitalet. Det kan være en hjælp at have en tegning af operationen. Hvis du har seksuelle problemer efter stomioperationen, er det vigtigt at fastslå årsagen og få rettet problemet. 

Luk

Den danske stomiundertøjs-guide

Undertøj specielt designet til stomipatienter. Det kan hjælpe dig til at føle dig sexet og attraktiv og dække for stomiposen. Det er samtidig stomiundertøj, som er komfortabelt at have på hele dagen.

Som de fleste erfarne stomiopereret allerede ved, er det ikke nødvendigt hverken at gå i solide joggingbukser, i specielle kamouflageforretninger eller i specielt designet tøj for at være "normal", når man har en stomipose på maven. Det kan dog være rart at bruge tøj, der gør, at stomiposen sidder bedre på plads. Og - ikke mindst – gøre det ved hjælp af tøj, som du føler dig godt tilpas i.

Når det kommer til lingeri og sexet stomiundertøj, så fås dette i specialforretninger. Det er entusiaster, som har specialiseret sig i at lave undertøj, som er specielt designet til mennesker med stomi.

Stomiundertøj til kvinder

Stomiundertøj til kvinder

Mange kvinder med stomi foretrækker undertøj med høj talje. Trusser og bukser, der falder ind under denne kategori, kan købes hos almindelige butikker som H&M, Zara, Vero Moda, Only, Magasin og lignende – her finder du det bedste udvalg. Se tips til stomiundertøj
Luk

Udvalget

Tips til kvinder

 

Når det kommer til sexet undertøj, så kan undertøj uden skridtstykke være en mulighed for at give stomien mere støtte. Du kan også selv ændre et par flotte blondetrusser ved at klippe en lille åbning i bunden. Eller du kan tilpasse blondeundertøj, så det bæres som et bælte omkring din krop og dækker posen.

 

Undertøj uden skridtstykke kan være en mulighed for at give stomien mere støtte. Du kan også selv ændre et par flotte blondetrusser ved at klippe en lille åbning i bunden. Eller du kan tilpasse blondeundertøj, så det bæres som et bælte omkring din krop og dækker posen. 

 

Mange kvinder foretrækker også undertrøjer og/eller bælter, som er med til at holde stomiposen på plads. Samtidig bliver stomiposen dermed mere diskret, og det er med til at øge selvsikkerheden.

 

Køb undertøj fra Vanilla Blush her, og følg Vanilla Blush via deres Facebook side.

 

Mere stomiundertøj finder du her

Luk
Stomiundertøj til mænd fra Vanilla Blush. Mand med turkise boksershorts.

Stomiundertøj til mænd

Flere mænd foretrækker at have en t-shirt eller lignende på under samleje for at dække over stomiposen. Her kan undertrøjer og/eller bælter ligeledes være en hjælp, når du har sex. Se dine mange muligheder
Luk

Udvalget

Vanilla Blush har specialiseret sig i at fremstille undertøj og lingeri til kvinder og mænd med stomi. Undertøj med kompression til støtte ved stomi og stomibrok. Undertøjet findes som Fashion (boksershorts og badetøj) samt specielt til stomibrok og forhandles af OneMed i Danmark. Køb undertøj fra Vanilla Blush her, og følg Vanilla Blush via deres Facebook side.

 

Mere stomiundertøj finder du her

 

Foto: Vanilla Blush

Luk
Vanilla Blush – specialist i stomiundertøj

Vanilla Blush – specialist i stomiundertøj

Vanilla Blush har specialiseret sig i at fremstille undertøj og lingeri til kvinder og mænd med stomi. Undertøj med kompression til støtte ved stomi og stomibrok. Her kan du købe stomiundertøjet
Luk

Stomiundertøj

Referencer

Annemette Bach, stomisygeplejerske, Danmark, Grethe Hansen, stomisygeplejerske, Danmark, Elisabeth Aveborn, stomiterapeut, Sverige, Ina Berndtsson, stomiterapeut og sexolog, Sverige.

Undertøjet findes som Fashion (blondetrusser, boksershorts og badetøj) samt specielt til stomibrok og forhandles af OneMed i Danmark. Køb undertøj fra Vanilla Blush her.

Email: info.dk@onemed.com

Telefon: 86 10 91 09

Se mere på Vanilla Blushs Facebook side og hjemmeside.

Luk
Stomiprodukter, der kan hjælpe dig

Stomiprodukter, der kan hjælpe dig

Der findes mange produkter, som du kan bruge, mens du har sex, så du kan føle dig fri, afslappet og nyde de intime øjeblikke. Forholdsregler og overvejelser, når du vælger dit stomiprodukt
Luk

Stomiprodukter, der kan hjælpe dig

Referencer

Annemette Bach, stomisygeplejerske, Danmark, Grethe Hansen, stomisygeplejerske, Danmark, Elisabeth Aveborn, stomiterapeut, Sverige, Ina Berndtsson, stomiterapeut og sexolog, Sverige.

Du kan tage visse forholdsregler og gøre nogle overvejelser, så du kan føle dig mere fri, afslappet og i stand til at nyde dit sexliv. Her er nogle eksempler:

Luk
Stomiopereret kvinde som smiler

Komplikationer forbundet med intimitet for kvinder med en stomi

Læs om mulige komplikationer for kvinder vedrørende intimitet og sex efter en stomioperation. Mulige problemer for kvinder efter en stomioperation
Luk

Mulige komplikationer for kvinder

Referencer

Annemette Bach, stomisygeplejerske, Danmark, Grethe Hansen, stomisygeplejerske, Danmark, Elisabeth Aveborn, stomiterapeut, Sverige, Ina Berndtsson, stomiterapeut og sexolog, Sverige.

Stomi og smerter under samleje

smerter kan påvirke den seksuelle stimulering, og efter flere forsøg kan frygten for smerter ødelægge glæden ved spontan sex. Det er derfor vigtigt at finde en løsning på dine smerter. Tal med din stomisygeplejerske om dine smerter og oplevelser. Der findes forskellige glidecremer, som du kan bruge, og forskellige øvelser, som kan hjælpe.

Hvis skeden føles for stram

Hvis skeden føles for stram, kan det hjælpe at udvide den. Den letteste måde er at stikke en finger ind i skeden. Derefter kan udvidelsen gradvist øges til 2 eller 3 fingre. Du kan selv gøre det, eller din partner kan gøre det. Du kan også købe dilatatorer i forskellige størrelser, som kan hjælpe med at udvide og strække skeden. Hvis du ikke føler dig tryg ved at gøre det selv, kan det også gøres hos en læge eller gynækolog. 

Hvis skeden føles tør efter din stomioperation

Stikpiller, vandbaserede glidecremer eller spyt på en finger kan være med til at afhjælpe tørhed i skeden. Glidecreme kan købes på apoteket. Glidecremen, som helst skal være vandbaseret og uden tilsætningsstoffer, smøres på penis og på området omkring skedeåbningen.

Øget udflåd fra skeden kan være en bivirkning efter en stomioperation

Problemer med øget udflåd kan løses på forskellige måder – afhængigt af, hvor stort problemet er. For nogle er et trusseindlæg tilstrækkeligt. For andre er det nødvendigt at overveje stikpiller eller skylninger. Tal med din læge om det. Det kan også hjælpe at styrke bækkenbundsmusklerne ved at udføre regelmæssige bækkenbundsøvelser. Tal med en fysioterapeut om det. I sjældne tilfælde kan et operativt indgreb være nødvendigt.

Urinvejsproblemer efter en stomioperation

Det er vigtigt for alle med vandladningsproblemer at søge hjælp hos en fysioterapeut eller andre, der kan hjælpe med at genoptræne bækkenbundsmusklerne med daglige øvelser.

Det kan også være relevant at få en henvisning til en læge eller gynækolog, som gennem undersøgelser og samtaler kan finde årsagen og en løsning på problemet.

Når du går på toilettet, er det vigtigt at give dig tid til at tømme blæren. Det er også vigtigt at huske, at det er bedst at tømme blæren ved at slappe af og ikke presse.

Stomiopererede, der oplever ændret følsomhed i klitoris

Nervebanerne til klitoris kan blive beskadiget, og følsomheden i klitoris kan derfor ændre sig. Det kan derfor tage længere for nogle kvinder at blive seksuel stimuleret. Området omkring skedeåbningen kan dog også blive for følsomt, og det kan medføre, at selv den mindste berøring kan være ubehagelig eller gøre ondt.

Det er også en mulighed at blive seksuelt stimuleret eller få orgasme andre steder end fra klitoris. Hvis det ikke er prøvet før, kan man lære det eller opdage det. Prøv dig frem ved at onanere.

Bivirkninger ved kemoterapi eller strålebehandling for stomiopererede

Efterbehandling kan somme tider give bivirkninger, som kan påvirke sexlivet. Kemoterapi kan påvirke menstruation, så den stopper i en kortere eller længere periode. Nogle typer medicin kan påvirke lysten til samleje. Strålebehandling kan, afhængigt at strålingsfeltet, forårsage smerter og irritation af skedens slimhinde. Ardannelse kan forekomme efter strålebehandling, som kan medføre, at skeden bliver uelastisk, og den kan vokse sammen med det omgivende væv. Det er vigtigt at tale med en læge, som du kan drøfte omfanget af behandlingen og mulige følgevirkninger med. 

Luk
Komplikationer forbundet med intimitet for mænd med en stomi

Komplikationer forbundet med intimitet for mænd med en stomi

Læs om mulige komplikationer for mænd vedrørende intimitet og sex efter en stomioperation. Mulige problemer med intimitet for mænd
Luk

Mulige komplikationer for mænd

Referencer

Annemette Bach, stomisygeplejerske, Danmark, Grethe Hansen, stomisygeplejerske, Danmark, Elisabeth Aveborn, stomiterapeut, Sverige, Ina Berndtsson, stomiterapeut og sexolog, Sverige.

Det hyppigste problem er enten ufuldstændig eller manglende rejsning eller problemer med ejakulation.

Hvis rejsningen er utilstrækkelig

En vakuumpumpe kan få blodet til at flyde inden i penis, og en fast penisring bør derefter strammes om roden af penis. Der kan også bruges et støttekondom.   

Manglende rejsning

Det er også muligt at foretage et kirurgisk indgreb – det er en permanent løsning. Medicinsk behandling kan også være en løsning.  

Manglende ejakulation

Årsagen til manglende ejakulation er nerveskader, der enten betyder, at ejakulationen stopper, eller at sæden skubbes op i blæren, hvor det tømmes ud ved vandladning. Det kan få urinen til at skifte udseende. Det er helt harmløst, men manden vil ikke længere være fuldt ud fertil. De fleste mænd oplever ikke nogen ændring i følelsen af orgasme, men mentalt kan nogle være flove over det. En mand kan føle, at han ikke er en "rigtig mand". Det er derfor vigtigt at få positiv opbakning fra partneren. 

Hvis du oplever ændret følsomhed i penis efter din stomioperation

På grund af nerveskader kan nogle opleve en nedsat følsomhed i penis og pungen eller øget følsomhed, som kan betyde, at selv den mindste berøring kan være ubehagelig eller gøre ondt. 

Stomiopererede, der oplever smerter i forbindelse med rejsning og ejakulation

Smerter ved rejsning og ejakulation kan forekomme i en kortere periode efter en operation, der involverer blæren eller tarmen eller efter strålebehandling. Problemerne vil højst sandsynligt gå væk af sig selv i løbet af kort tid. Det er harmløst og ikke et tegn på en sygdom. Medicin kan i nogle tilfælde hjælpe. Tal med din læge om det.  

Impotens efter en stomioperation

Kun meget få, som har fået en tarmoperation, er permanent impotente efter et år.

Hvis du oplever problemer, skal du ikke lade dig slå ud af det. Kroppen har brug for tid til at finde et normalt leje efter så stor en operation. Husk, at rejsning, ejakulation og orgasme er uafhængige af hinanden. Mænd kan sagtens opnå fuld tilfredsstillelse uden en rejsning.    

  • Prøv at fastslå årsagen til impotens. Hvor meget blev fjernet ved operationen? Et tegn på, at det handler om en fysisk skade, er hvis der aldrig, hverken mens du sover, om morgenen eller når du onanerer, er det mindste tegn på en rejsning. 
  • Overvej, om der er noget i din hverdag, som du kan ændre. Er du udhvilet eller træt, når du lægger op til sex? Får du tilstrækkelig fysisk eller mental stimulering? Hvordan er dit forhold til din partner generelt? Konflikter påvirker potensen.
  • Tobak, alkohol og i nogle tilfælde medicin og visse kroniske sygdomme kan øge risikoen for problemer med potensen. 
  • Hvis du og din partner ikke får resultater ved at tale om det og prøve forskellige løsninger, bør du kontakte din praktiserende læge, dit hospital eller en stomisygeplejerske med henblik på samtale og behandling, inden det ødelægger dit forhold. Nogle problemer kan afhjælpes ved råd og vejledning. Hvis det ikke hjælper, kan du også blive henvist til en sexolog eller urolog. 

Der findes forskellige hjælpemidler, som kan bruges midlertidigt eller som en permanent løsning, også når du har en stomi

En penisring eller et almindeligt kondom foldet omkring roden af penis kan muligvis også afhjælpe problemet, da det hjælper blodet med at forblive i penis, inden samlejet gennemføres. Disse løsninger må dog højst bruges i en halv time ad gangen.

Bivirkninger ved strålebehandling eller kemoterapi

Strålebehandling kan få blodet til at strømme langsommere, og det kan gøre det umuligt at opnå en almindelig rejsning. Følsomheden i kønsorganerne kan også blive ændret. Disse bivirkninger kan forekomme i løbet af det første år efter behandlingen. Kemoterapi kan også få rejsning og ophidselse til at forsvinde, men det vil komme igen efter et par uger. Nogle typer kemoterapi og forebyggende kvalmemedicin kan påvirke hormonproduktionen. 

Kun meget få kemobehandlinger kan forårsage permanent skade på nervesystemet, der kan medføre, at sæden tømmes ud i blæren.     

Luk
mor datter prævention

Prævention for stomiopererede

Stomiopererede kan bruge alle former for prævention. Der kan dog være visse ændringer for ileostomiopererede. Læs om prævention for stomiopererede her
Luk

Prævention for stomiopererede

Referencer

Annemette Bach, stomisygeplejerske, Danmark, Grethe Hansen, stomisygeplejerske, Danmark, Elisabeth Aveborn, stomiterapeut, Sverige, Ina Berndtsson, stomiterapeut og sexolog, Sverige.

Du bør fortsætte med at bruge prævention som før operationen, hvis du ikke ønsker at blive gravid. Læs mere om graviditet, når du har en stomi her.

Prævention til kvinder med en stomi

Stomiopererede kan bruge alle former for prævention. For nogle ileostomiopererede synkes barium imidlertid så hurtigt, at optagelsen af p-piller ikke virker. P-piller er derfor ikke en sikker metode, hvis du har en ileostomi.

Luk
gravid stomiopereret

Fertilitet og graviditet med en stomi

Du kan blive gravid med en kolostomi, ileostomi eller urostomi. Læs om, hvordan operationen kan påvirke din fertilitet og de forskellige trin i din graviditet. Fertilitet og graviditet med en stomi
Luk

Fertilitet og graviditet med en stomi

Referencer

Annemette Bach, stomisygeplejerske, Danmark, Grethe Hansen, stomisygeplejerske, Danmark, Elisabeth Aveborn, stomiterapeut, Sverige, Ina Berndtsson, stomiterapeut og sexolog, Sverige.

Fertilitet efter operation

Specielt for kvinder:

  • En stor operation, som involverer blæren eller tarmene, kan medføre nedsat fertilitet på grund af adhæsioner, eller hvis livmoderen er sunket ned.

Specielt for mænd

  • Ved alle operationer med risiko for nerveskader bør du inden operationen tale med din læge om muligheden for at få din sæd deponeret i en sædbank. Det gøres i tilfælde af, at du ønsker børn på et senere tidspunkt.
  • Stress i forbindelse med operation og behandling, kan i kortere tid reducere indholdet af det mandlige kønshormon testosteron.
  • Så længe testiklerne ikke påvirkes af operationen, er der ingen grund til hormonbehandlinger. 

Du kan få hjælp til at blive gravid, hvis du har en stomi

Både stomiopererede og alle andre, som er ufrivilligt barnløse, har i dag mange forskellige muligheder. Kontakt din læge for at få hjælp.

Stomiopererede har en normal graviditet

At have en stomi forhindrer dig ikke i at gennemføre en graviditet helt til graviditetens afslutning eller have en normal fødsel. Efterhånden som maven vokser, vil stomien normalt bare følge mavens ændrede form. 

I starten af graviditeten

Det kan være godt at have kontakt til en stomisygeplejerske i starten af graviditeten, da det kan være nødvendigt at træffe særlige forholdsregler vedrørende de produkter, du bruger. 

I løbet af graviditeten 

I de senere faser af graviditeten kan du få brug for et spejl, når du skifter pose. Fødslen forløber almindeligvis som en normal fødsel. 

Vil stomien påvirke fødslen?

Du kan føde normalt uden risiko for dig selv eller dit barn. Stomien er ingen hindring. 

Luk
analsex stomi undgå

Analsex efter stomioperation

Tal med kirurgen inden din operation om behovet for at bevare endetarmen og de risici, der er forbundet med det. Det frarådes på det kraftigste at bruge stomien til analsex i stedet for endetarmen. Analsex når du har en stomi
Luk

Analsex efter stomioperation

Referencer

Annemette Bach, stomisygeplejerske, Danmark, Grethe Hansen, stomisygeplejerske, Danmark, Elisabeth Aveborn, stomiterapeut, Sverige, Ina Berndtsson, stomiterapeut og sexolog, Sverige.

Inden operationen er det vigtigt at tale med kirurgen om behovet for at bevare endetarmen og de risici, der er forbundet med det. 

Det er risikabelt at bruge stomien til analsex i stedet for endetarmen

Det frarådes på det kraftigste at bruge stomien til analsex i stedet for endetarmen, da det kan medføre blødning og ardannelse, som kan give problemer og måske kræve en ny operation. 

Luk
Luk

Gratis vareprøve

Tak for din bestilling

Ordren er afgivet

Se skrivebordsversion