Nedsunken bækkenbund

Læs om de forskellige typer nedsunken bækkenbund og forskellige behandlingsmuligheder.

 Hvad er nedsunken bækkenbund?

Hvad er nedsunken bækkenbund?

Det kan være svært at tale om intime helbredsproblemer – men nedsunken bækkenbund er en tilstand, der påvirker millioner af kvinder. Så husk, du er ikke alene. Lær mere om nedsunken bækkenbund
Luk

Nedsunken bækkenbund opstår, når bækkenmuskler og -ledbånd svækkes, så de ikke kan holde bækkenorganerne på plads. Organerne kan derved falde ned i bækkenområdet.

Kvinder med fremfald (prolaps) har ofte en fornemmelse af at føle sig tunge i skeden eller i bækkenet. De klager i nogle tilfælde over en følelse af, at de "sidder på en bold" eller bemærker en bule eller masse, som stikker ud fra det vaginale område, mens de er i bruseren. Somme tider opleves denne følelse af tyngde og udbuling mere sidst på dagen efter at have arbejdet eller stået op hele dagen. Andre symptomer kan være gener under samleje, urininkontinens og tarmproblemer.

Nogle kvinder vil eventuelt forsøge at skubbe den nedsunkne bækkenbund tilbage for at hjælpe ved vandladning, men vil muligvis bemærke, at trykket letter af sig selv, når de ligger ned om natten. Der er flere forskellige typer nedsunken bækkenbund, der hedder noget forskelligt alt efter de involverede organer.

Hvad skyldes nedsunken bækkenbund?

Nedsunken bækkenbund opstår, når musklerne i bækkenbunden er udstrakte eller ikke er stærke nok til at holde bækkenorganerne på plads. Det er ikke en livstruende tilstand, men kan forårsage smerte og gener og have stor indvirkning på din daglige livskvalitet.

Følgende kan få musklerne i bækkenet til at blive udstrakt eller svækket:

 • Graviditet og fødsel
 • Aldring og menopause
 • Fedme
 • Fibromer eller tumorer i bækkenet
 • Langsigtet (kronisk) hoste Langsigtet (kronisk) forstoppelse
 • Løft af tunge genstande
 • Visse genetiske tilstande
 • Tidligere bækkenoperation
 • Visse neurologiske lidelser eller rygmarvsskader
Luk
Forskellige typer af nedsunken bækkenbund

Forskellige typer af nedsunken bækkenbund

Der er mange forskellige typer nedsunken bækkenbund. Læs mere om dem her. Læs om de forskellige typer af nedsunken bækkenbund
Luk

De vigtigste typer af nedsunken bækkenbund er:

Nedsunken blære – Cystocele opstår, når blæren, som opbevarer urinen, glider ned og skubber mod forsiden af skeden.

Endetarmsprolaps – Rectocele opstår, når endetarmen buler ind i bagsiden af skeden.

Urinrørsprolaps – Urethrocele opstår, når urinrøret, som transporterer urin fra blæren og ud af kroppen, glider og skubber ind mod den nederste del af ​​skedens forside.

Prolaps i den vaginale hvælving – Prolaps i den vaginale hvælving forekommer, når toppen af skeden falder sammen. Det sker kun, hvis en kvinde har haft hysterektomi – en operation, hvor livmoderen fjernes.

Tyndtarmsprolaps – Enterocele forekommer, når tyndtarmen falder ned bag skeden og endetarmen. Det kan forekomme samtidig med livmoder- eller endetarmsprolaps.

Livmoderprolaps – Livmoderprolaps forekommer, når livmoderen falder ned i skeden.

Din læge vil vurdere, hvilken type prolaps du har. Det er muligt at have mere end en slags på én gang.

 

Normal kvindelig anatomi Cystocele Rectocele Livmoderprolaps
Normal kvindelig anatomi Cystocele Rectocele Livmoderprolaps

Hvordan ved jeg, om jeg har nedsunket bækkenorgan?

Tegn og symptomer på nedsunket bækkenorgan varierer alt efter typen af ​​prolaps, og hvor fremskreden den er.

Mild prolaps kan opleves som en trykkende eller trækkende fornemmelse i dit bækkenområde, især hvis du har stået op i lang tid.

Efterhånden som din prolaps forværres, vil du muligvis føle flere gener samt et eller flere af følgende symptomer:

 • Problemer med at styre din blære
 • Problemer med vandladning
 • Lækkende urin under daglige aktiviteter, der udøver et tryk på din mave (stressrelateret urinvejsinkontinens)
 • Forstoppelse eller andre tarmproblemer
 • Ubehag eller smerte i dit nedre bækken
 • Rygsmerter
 • En følelse af, at der er noget, som sidder fast eller  er ved at falde ud af din skede
 • Ubehag eller smerte under samleje
 • En knude i din skede
 • Usædvanlig blødning eller udflåd
Luk

Hvad sker der før, under og efter operationen?

Hvad kan der forventes før operationen?

Hvad kan der forventes før operationen?

Kirurgisk prolapsreparation er ikke for alle og enhver. Her er nogen ting, som bør diskuteres med din læge. Før operationen
Luk

Reparation af bækkenbunden med net egner sig ikke  til alle patienter. Du skal have en grundig diskussion med din læge for at se, om det er den rigtige løsning til dig.

Potentielle komplikationer efter netkirurgi omfatter smerter, netinfektion eller manglende heling, udstødning af net fra skeden, neterosion ind i tilstødende organer, nerveskader, recidivprolaps (ny prolaps samme sted), inflammation, adhæsionsdannelse, fisteldannelse, indsnævring af skeden, ardannelse og smerte under samleje.

Som med enhver operation er der andre potentielle komplikationer såsom blødning, infektion, skade på blodkar eller nerver eller endog blære-, urinrørs- eller tarmskade under anlæggelsen af nettet – hvilket kan nødvendiggøre kirurgisk reparation. Der kan også opstå problemer med at lade vandet eller have afføring, enten midlertidigt eller permanent.

Tal med din læge om disse risici og reaktioner for at få et klart billede af, om det er den bedste behandlingsmulighed for dig.

Du bør også vide, at sikkerhed og effekt af Restorelle® og EXAIR® ikke er blevet undersøgt i randomiserede, kontrollerede kliniske forsøg.

Det kan hjælpe at udarbejde en liste over alle de spørgsmål, du vil stille din læge om kirurgiske muligheder for prolapsreparation. Hvis der er noget, der er uklart, eller som du ikke forstår, skal du ikke holde dig tilbage med at bede om en forklaring. Der er en masse information at absorbere på én gang. Din læge kan hjælpe med at give dig et overblik.

Luk
Hvad kan der forventes under operationen?

Hvad kan der forventes under operationen?

Lær mere om, hvad der sker under en operation for nedsunken bækkenbund Under operationen
Luk

Operation for nedsunken bækkenbund udføres på et hospital under universel anæstesi. Nettet indføres gennem en lille incision i skeden. Efter at de nedsunkne organer er ført tilbage i deres naturlige position, placeres nettet over eller under dem for at styrke reparationen.

Restorelle net

Eksempel på Restorelle® net. Den netform, der anvendes under operationen, afhænger af den enkelte kvindes kropsstruktur og den type prolaps, som repareres.

Luk
Hvad der kan forventes efter operationen

Hvad der kan forventes efter operationen

Selvom hver patient kommer sig forskelligt, oplever mange patienter en eller anden form for træthed eller gene efter operationen. Efter operationen
Luk

I mange tilfælde kan du vende hjem samme dag efter operationen. For nogle kan det dog være nødvendigt at overnatte på hospitalet.

Det er normalt at føle nogen gene og træthed i nogle dage efter operationen. Mens du kommer dig, er det vigtigt ikke at løfte noget tungt eller have samleje, så din krop kan heles og det nye transplantatmateriale kan binde sig til dit eget væv.

Man kan normalt vende tilbage til almindelige daglige aktiviteter og gå på arbejde igen 4 til 6 uger efter operationen

Luk

Behandlingsmuligheder

Ikke-kirurgiske behandlingsmuligheder

Hvis du har nedsunken bækkenbund, findes der behandlingsmuligheder, som kan gøre en forskel. Læs mere om disse muligheder her. Lær mere om ikke-kirurgiske behandlingsmuligheder
Luk

Der findes forskellige behandlingsmuligheder ved nedsunken bækkenbund. Din læge kan hjælpe dig med at finde den løsning, der passer bedst til dig, alt efter typen af prolaps og årsagen hertil. De vil også tage hensyn til dine planer for fremtiden, herunder om du ønsker at blive gravid.

Behandlingen kan starte med ikke-kirurgiske alternativer, såsom Kegel-øvelser, et pessar (anordning som bæres i skeden som støtte), østrogentilskud, elektrisk stimulering eller biofeedback.

Kegel-øvelser er øvelser, der kan hjælpe med at styrke dine bækkenbundsmuskler. Ved milde tilfælde af livmoderprolaps er de måske den eneste behandling, som er nødvendig. De skal dog udføres dagligt for rigtigt at have nogen effekt.

Vaginalt pessar er en gummi- eller plastikanordning, der bruges til at støtte bækkenbunden og det nedsunkne organ. En læge eller sundhedsmedarbejder vil indsætte og tilpasse pessaret, der skal rengøres hyppigt og fjernes før samleje.

Østrogenerstatningsterapi kan bidrage til at begrænse eventuel yderligere svækkelse af muskler og bindevæv, der understøtter livmoderen, blæren og endetarmen. Der er imidlertid nogle ulemper ved at tage østrogen, såsom øget risiko for blodpropper, galdeblæresygdom og brystkræft.

Du bør drøfte alle dine behandlingsmuligheder med din læge.

Luk

Kirurgiske behandlingsmuligheder

Hvis du har et alvorligt nedsunken bækkenbund, vil en operation hjælpe med at udbedre situationen. Læs mere om de kirurgiske behandlingsmuligheder
Luk

Hvis du har brug for en operation til at udbedre den nedsunkne bækkenbund, indebærer behandlingen, at dit eget væv eller transplantat bruges til at reparere bækkenbunden. Disse transplantater kan være biologiske eller syntetiske net, der understøtter de(t) pågældende organ(er) og lindrer de symptomer, du har været udsat for.

Coloplast har særligt velegnede produkter til at opnå en vellykket prolapsreparation: Restorelle® . Restorelle er udviklet specielt til reparation af bækkenbunden og består af et meget tyndt, letvægtsnet fremstillet af et blødt syntetisk polypropylenmateriale. Coloplast-transplantater går sammen med kroppens naturlige væv og giver ekstra styrke. Dette nyforstærkede støttesystem vil hjælpe med at holde bækkenorganerne på det rigtige sted.

Tal med din læge for at finde ud af mere om kirurgiske muligheder for behandling af prolaps.

Luk

Ofte stillede spørgsmål

Find svar på almindelige spørgsmål om nedsunken bækkenbund Ofte stillede spørgsmål om nedsunken bækkenbund
Luk

Hvad er nedsunken bækkenbund?

Nedsunken bækkenbund forekommer, når musklerne i bækkenbunden bliver for svage til at holde bækkenorganerne – blæren, livmoderen, skedevæggen eller endetarmen – på plads.

 

Kan nedsunken bækkenbund behandles?

Ja. Selvom nedsunken bækkenbund kan forværres med tiden og ikke vil forsvinde af sig selv, kan det behandles.

 

Hvad skyldes nedsunken bækkenbund?

Graviditet og fødsel er de mest almindelige årsager til nedsunken bækkenbund. Menopause, tidligere vaginal operation, kronisk hoste eller anstrengelse, løft af tunge genstande, fedme, slægtshistorie og tab af muskeltonus som følge af aldring kan imidlertid også bidrage hertil.

 

Hvilke behandlingsmuligheder findes der for nedsunken bækkenbund?

Der er både ikke-kirurgiske og kirurgiske behandlingsmuligheder. De ikke-kirurgiske alternativer kan omfatte livsstilsændringer, Kegel-øvelser, vaginale pessarer eller medicin. Kirurgisk behandling er ikke særlig invasiv og bringer din krop tilbage til sin naturlige tilstand ved at indsætte enten et biologisk eller syntetisk transplantat. Din læge kan drøfte disse og andre behandlingsmuligheder med dig.

 

Hvad er en prolapsoperation?

Prolapsoperation er en minimalt invasiv kirurgisk procedure, hvor der bruges et transplantat (biologisk eller syntetisk) til at udbedre prolapsen ved at placere transplantatmateriale over udbulingen og sy det på plads. Dette genopretter den naturlige understøtning i bækkenbunden.

 

Hvor længe tager det at komme sig over prolapsoperationen?

Alle patienter bruger forskellig tid på at komme sig. Under restitutionsperioden er det vigtigt ikke at løfte tunge ting eller have samleje. Din læge vil kunne give dig nærmere oplysninger om dit individuelle restitutionsforløb.

 

Hvilke risici er prolapsoperationen forbundet med?

Selvom enhver kirurgisk procedure er forbundet med en vis risiko, er der sjældent opstået alvorlige komplikationer i forbindelse med prolapsoperation. Bed din læge om flere oplysninger om potentielle risici og komplikationer og om din specifikke operation og dine særlige omstændigheder.

Luk
Luk

Gratis vareprøve

Tak for din bestilling

Ordren er afgivet

Se skrivebordsversion