Kørestolssport - Noget for dig?

Hos Coloplast Danmark A/S har vi valgt at være tæt på nogle forskellige sportsgrene. For at anerkende deres arbejde og indsats støtter Coloplast Danmark A/S via sponsorater og i samarbejde med de aktive spillere. 

Coloplast Danmark A/S har valgt at støtte udvalgte sportsgrene, såsom kørestolsrugby, cykling for sklerose, håndcykling, og kørestolstennis. Vi ønsker at anerkende den indsats, som gøres i klubberne, og være med til at støtte det fællesskab, som skabes gennem sport og motion. Klubberne drives af ildsjæle, som via deres engagement og commitment er en inspiration for os alle.

Hvordan er reglerne for kørestolstennis?

Læs mere om kørestolstennis og om reglerne her
Luk

Kørestolstennis er det samme som almindelig tennis, altså bare lige bortset fra, at man sidder ned. Og så er der den lille detalje, at bolden må ramme jorden to gange på modtagersiden. Bolden skal naturligvis være inde i første hop, men andet hop må være hvor som helst på banen, inden den bliver sendt retur. Men ellers er alle regler de samme. Der spilles på en normal tennisbane, og der kan spilles på både græs, grus og hardcore.

Kørestolstennis er endvidere en af de mindst opdelte handicapidrætsgrene, der findes. Kun to klassificeringer. Én opdelt i damer og herrer, og én klassificering for quads, i hvilken der spilles damer og herrer sammen. Quads kendertegnes af, at spillerne har en bred vifte af fysiske handicaps. Det er spillere med hals- og rygsøjleskader, der tegner sig for størstedelen af spillere i quads-klassen. Spillere behøver ikke være faste kørestolsbrugere, men man skal naturligvis have en varig fysisk skade for at kunne deltage. I kørestolstennis er aldersbegrænsning en ukendt faktor, og det er en sport, man altid kan gå i gang med.

Kørestolstennis blev i 1976 introduceret som sportsgren i USA og er siden blevet en af de mest professionelle handicapidrætsgrene på verdensplan. I 1992 var kørestolstennis for første gang med som officiel idrætsgren ved de Paralympiskelege i Barcelona.
Det Internationale Tennisforbund - IFT - er på samme måde, som ved ATP- og WTA turneringer, bindeleddet bag de ca. 173 årlige internationale kørestolstennisturneringer, der er fordelt på 46 lande. IFT opdaterer turneringslisten, ranglisten m.m. og giver tilladelse til afholdelse af turneringer. ITF er organisationen bag World Team Cup, hvilket direkte oversat, er VM for hold. I 2011 deltog det danske herrelandshold og fik en 27. plads. I 2008 var første danske deltager (Kenneth Kammersgaard) med ved de Paralympiskelege.

I Danmark er kørestolstennis en godkendt idrætsdisciplin af Dansk Tennis Forbund og Dansk Handicap Idræts-Forbund.

Landsudvalget for kørestolstennis er den organisatoriske del af kørestolstennis i Danmark og kan altid kontaktes. De vil meget gerne hjælpe nye tennisklubber og spillere i gang. Landsudvalget har blandt andet til opgave at arrangere Danmarksmesterskab, fællestræninger og forsøger i stort omfang at søge økonomiske midler til tennisstole. I Danmark er kørestolstennis koncentreret omkring Allerød, Farum, Tilst og Odense.

Luk

”Vi skal peake på hjemmebane”

VM i kørestolsrugby til Danmark Læs hele artiklen
Luk

Der er VM på hjemmebane i 2014, som vil blive afholdt i Odense Kongrescenter.

Som et led i forberedelserne hertil havde det danske landshold i kørestolsrugby for nylig en træningsweekend og en række landskampe mod Finland. De danske drenge gik ubesejrede gennem weekenden.

2014 har stået knivskarpt for den danske landstræner i kørestolsrugby, Thor Johansson, siden Danmark i oktober sidste år fik tildelt verdensmesterskabet i kørestolsrugby.

I 2010 blev der langt en fireårsplan, som bygger frem mod netop VM i 2014. Forberedelserne er i fuld gang, og midt i maj fik landstræneren et praj om, hvor langt holdet er. Her spillede man nemlig fem landskampe mod Finland, og bedømt ud fra de resultater, er det danske hold godt på vej. Tre sejre og to uafgjorte lød facit på efter den sidste dyst. Det var holdets første kampe siden EM i oktober, og landskampene blev kombineret med flere fællestræninger henover weekenden. 
- Det var en god måde at få testet nogle af de ting, som vi arbejder med, forklarer Thor Johansson og fortæller, at holdet i øjeblikket primært har fokus på angrebsspillet.

Træning og landsholdssamling med de finske gæster foregik i Coloplasts Multihal, hvilket betød optimale træningsfaciliteter for de to mandskaber. Coloplast, der er sponsor for det danske landshold, stiller endda Multihallen gratis til rådighed for de danske drenge.
- Det er super fine faciliteter. Der er masser af handicaptoiletter, og så er banen samtidig tegnet op i hallen. Faciliteterne spiller bare, og det er optimale forhold, vi har der, siger Thor Johansson.

Derfor benytter landsholdet sig ofte af muligheden for træningssamlinger hos Coloplast, da det er en vigtigt brik i forberedelserne frem mod VM, som er holdets helt store mål.
- Vores fireårsplan bygger frem mod 2014. Det er der, vi skal peake. Det er det store mål lige nu, og så forhåbentligt OL i 2016. Vi skal være på toppen til VM på hjemmebane, og det er det, vi arbejder hen mod nu, siger landstræneren. 

Da han overtog ansvaret for nationalmandskabet, gik en større analyse af holdet i gang. Styrker og svagheder blev analyseret med det formål at få lagt en klar strategi for holdet frem mod det verdensmesterskab, der venter. 
Et af de fokuspunkter, hvor der skulle sættes ind, var på fysikken. Talent er der masser af hos de danske spillere, men de er fluevægtere i forhold til nogle af de mere fysisk stærke nationer, og derfor er der blevet sat en struktureret styrketræning i gang.
- Vi er ikke så fysisk stærke som nogle af vores konkurrenter, og derfor har vi indført et fysisk program, så alle styrketræner tre gange om ugen. Det er sket på baggrund af analysen, siger landstræneren, der i det hele taget har arbejdet meget med at få sat struktur på tingene.

VM skal få flere i hallerne. Den danske landstræner håber, at et verdensmesterskab på dansk jord kan være med til at få endnu flere spillere i gang.

Det første kørestolsrugbyhold startede op i Danmark i 1991 i Viborg, og siden er Aarhus, Ballerup, Odense og Frederiksberg fulgt med.
- Det betyder meget på både eliteplan og på motionsplan, at vi har fået VM til Danmark. Da VM afvikles i Danmark, er vi automatisk kvalificeret, og det gør, at vi har mere tid til at gå i dybden med vores træning, fordi vi ikke skal præstere i år.
- Samtidig betyder det også noget for bredden og rekrutteringen. Der kommer noget medieomtale, og så kommer der forhåbentlig en masse folk ud og kigger.

Vi håber, vi kan få flere ud i klubberne og måske skabe flere klubber, slutter Thor Johansson.

 

Skrevet af: Martin Dons

Luk

Er håndcykling noget for dig?

Læs mere om håndcykling
Luk

Håndcykling

Håndcykling er en sport, der hovedsageligt dyrkes af personer med et fysisk handicap, der begrænser eller udelukker brug af benene. Ofte er håndcyklisterne kørestolsbrugere. Det er en ideel sport for handicappede, idet sporten kan dyrkes på forskellige niveauer. Man kan cykle i naturen med familie og venner, eller man kan prøve kræfter mod andre håndcyklister i internationale løb. Alle kan køre håndcykel. Det kræver ikke nogen speciel teknik, og man får helt sikkert en god oplevelse, første gang man prøver. 

 

Du kan læse mere om håndcykling på www.handbike.dk

Luk
Luk

Gratis vareprøve

Tak for din bestilling

Ordren er afgivet

Se skrivebordsversion