Der er VM på hjemmebane i 2014, som vil blive afholdt i Odense Kongrescenter.
Som et led i forberedelserne hertil havde det danske landshold i kørestolsrugby for nylig en træningsweekend og en række landskampe mod Finland. De danske drenge gik ubesejrede gennem weekenden.
2014 har stået knivskarpt for den danske landstræner i kørestolsrugby, Thor Johansson, siden Danmark i oktober sidste år fik tildelt verdensmesterskabet i kørestolsrugby.
I 2010 blev der langt en fireårsplan, som bygger frem mod netop VM i 2014. Forberedelserne er i fuld gang, og midt i maj fik landstræneren et praj om, hvor langt holdet er. Her spillede man nemlig fem landskampe mod Finland, og bedømt ud fra de resultater, er det danske hold godt på vej. Tre sejre og to uafgjorte lød facit på efter den sidste dyst. Det var holdets første kampe siden EM i oktober, og landskampene blev kombineret med flere fællestræninger henover weekenden.
- Det var en god måde at få testet nogle af de ting, som vi arbejder med, forklarer Thor Johansson og fortæller, at holdet i øjeblikket primært har fokus på angrebsspillet.
Træning og landsholdssamling med de finske gæster foregik i Coloplasts Multihal, hvilket betød optimale træningsfaciliteter for de to mandskaber. Coloplast, der er sponsor for det danske landshold, stiller endda Multihallen gratis til rådighed for de danske drenge.
- Det er super fine faciliteter. Der er masser af handicaptoiletter, og så er banen samtidig tegnet op i hallen. Faciliteterne spiller bare, og det er optimale forhold, vi har der, siger Thor Johansson.
Derfor benytter landsholdet sig ofte af muligheden for træningssamlinger hos Coloplast, da det er en vigtigt brik i forberedelserne frem mod VM, som er holdets helt store mål.
- Vores fireårsplan bygger frem mod 2014. Det er der, vi skal peake. Det er det store mål lige nu, og så forhåbentligt OL i 2016. Vi skal være på toppen til VM på hjemmebane, og det er det, vi arbejder hen mod nu, siger landstræneren.
Da han overtog ansvaret for nationalmandskabet, gik en større analyse af holdet i gang. Styrker og svagheder blev analyseret med det formål at få lagt en klar strategi for holdet frem mod det verdensmesterskab, der venter.
Et af de fokuspunkter, hvor der skulle sættes ind, var på fysikken. Talent er der masser af hos de danske spillere, men de er fluevægtere i forhold til nogle af de mere fysisk stærke nationer, og derfor er der blevet sat en struktureret styrketræning i gang.
- Vi er ikke så fysisk stærke som nogle af vores konkurrenter, og derfor har vi indført et fysisk program, så alle styrketræner tre gange om ugen. Det er sket på baggrund af analysen, siger landstræneren, der i det hele taget har arbejdet meget med at få sat struktur på tingene.
VM skal få flere i hallerne. Den danske landstræner håber, at et verdensmesterskab på dansk jord kan være med til at få endnu flere spillere i gang.
Det første kørestolsrugbyhold startede op i Danmark i 1991 i Viborg, og siden er Aarhus, Ballerup, Odense og Frederiksberg fulgt med.
- Det betyder meget på både eliteplan og på motionsplan, at vi har fået VM til Danmark. Da VM afvikles i Danmark, er vi automatisk kvalificeret, og det gør, at vi har mere tid til at gå i dybden med vores træning, fordi vi ikke skal præstere i år.
- Samtidig betyder det også noget for bredden og rekrutteringen. Der kommer noget medieomtale, og så kommer der forhåbentlig en masse folk ud og kigger.
Vi håber, vi kan få flere ud i klubberne og måske skabe flere klubber, slutter Thor Johansson.
Skrevet af: Martin Dons