Hvad er kontinens, hvordan defineres kontinens, hvad er forskellen på kontinens og inkontinens, hvad er ufrivillig vandladning og afføringsproblemer?

Kontinens, inkontinens (ufrivillig vandladning) og afføringsproblemer defineres således: 

Kontinens, (lat. continentia mådehold, af continere indeholde, holde sammen), inden for medicin evne til at tilbageholde urin, ekskrementer med videre. Kontinens er altså evnen til at kontrollere din blære og tarmfunktion. Hyppighed eller uopsættelighed er eksempler på blærerelaterede kontinensproblemer. Det estimeres, at der er cirka 10.000 mennesker i Danmark, som lider af problemer relateret til kontinens.

Inkontinensufrivillig vandladning, manglende evne til at kontrollere vandladningen, således at der fremkommer urinlækage. (Urin)inkontinens forekommer hos 10-15 % af kvinder og hos under 5 % af mænd. Der skelnes mellem anstrengelsesinkontinens (stressinkontinens), trængningsinkontinens (urgeinkontinens) og overløbsinkontinens.

Læs mere om de forskellige typer af inkontinens her

Afføringsproblemer, almindeligvis enten ufrivillig afføring, hvor man ikke kan kontrollere, hvornår tarmen er åben, og forstoppelse, hvor man har svært ved at komme af med afføringen.

Kort sammenfattet omfatter kontinens således overordnet evnen til at holde sammen og kontrollere sin vandladning. Det modsatte, inkontinens, opstår almindeligvis i forbindelse med sygdom eller ulykker. Det kan være en:

  • Rygmarvsskade
  • Multipel Sklerose
  • Spina bifida

Hvad er en rygmarvsskade?

Læs mere om rygmarvsskade
Luk

Rygmarvsskade er en samlet betegnelse for en række forskellige skader på rygmarven. Skaden kan være komplet eller inkomplet.

  • Komplet: Omfatter skaden et helt område på tværs af rygmarven, vil al forbindelse til området nedenfor være afbrudt, og man taler om en komplet rygmarvsskade. I den situation vil det ikke længere være muligt at styre de funktioner, der udgår fra skadestedet og nedefter mod fødderne.
  • Inkomplet:  Er skaden ikke så omfattende, at den går helt på tværs, kaldes det en inkomplet rygmarvsskade, og kun en del af de funktioner, der ligger længere nede, vil være påvirkede.

Læs mere om rygmarvsskader her.

Luk

Hvad er Multipel sclerose

Læs mere om Multipel sclerose
Luk

Multipel sclerose er en sygdom, hvor fedtcellernes isolering af nervefibre i hjernen og rygmarven, også kaldet myelin, bliver angrebet. Nervefibre med myelin sender elektriske signaler hurtigere end nervefibre uden myelin. Når myelin bliver angrebet, opstår der forstyrrelser i nervesignalerne. Til sidst kan det ende med, at nervecellerne går til grunde. Angrebet på myelin i hjerne og rygmarv er det, som giver symptomerne ved multipel sclerose.

 

Læs mere om Multipel sclerose her.

Luk

Hvad er Spina bifida?

Læs mere om spina bifida
Luk

Spina bifida eller neuralrørsdefekter (rygmarvsbrok) er en gruppe medfødte tilstande, som skyldes manglende lukning af strukturer omkring rygmarven. Fejlen sker meget tidligt i fosterlivet, normalt i tredje eller fjerde graviditetsuge. Hos det færdigudviklede foster resulterer denne misdannelse i, at dele af en eller flere ryghvirvler mangler, således at rygmarven ligger mere eller mindre blottet.

 

Læs mere om spina bifida her

Luk

Du kan også finde nyttige oplysninger om, hvordan produkterne anvendes, og du kan bestille vareprøver på produkterne, så du kan finde frem til den løsning, der passer bedst til dine specifikke behov. Hvis du har spørgsmål til vandladnings- og afføringsproblemer eller til nogen af løsningerne, så er du velkommen til at kontakte vores sygeplejersker, som altid er parate med hjælp og rådgivning. 

Luk

Gratis vareprøve

Tak for din bestilling

Ordren er afgivet

Se skrivebordsversion