Katetre til mænd | Se katetervejledninger her | Coloplast.dk

Vejledning i brug af katetre til mænd, og hvordan du kateteriserer

Hvis du er en mand og har vandladningsproblemer, som kræver kateterisation, så er det meget vigtigt, at du lærer at kateterisere. Derfor anbefaler vi, at du bruger et par minutter på at se disse animationsfilm med katetervejledning, som er relevant for dig.

Hvad er et kateter?

Et kateter er et lille rør, der føres ind i blæren gennem urinrøret, når man ikke kan lade vandet på normal vis. Katetrets spids er afrundet og har to små huller, så urinen kan tømmes fra blæren. Katetre kan både være permanente (indlagt gennem urinrøret eller maven) og til engangsbrug (gennem urinrøret). Fremgangsmåden til indsættelse af et kateter er kateterisering. 

 

Hvad er et engangskateter?

Med engangskatetre – som er den foretrukne metode – tømmer du selv din blære regelmæssigt ved at indføre katetret og fjerne det igen, når din blære er tømt.

 

Hvad er kateterisation (RIK)?

Engangskateterisation, også kaldet ren intermitterende kateterisation eller RIK, er indføring af et kateter i blæren for at tømme den for urin. Med grundig oplæring og lidt øvelse kan engangskateterisation (RIK) ofte gøres på nogle få minutter. Læs mere om kateterisation.

 

Find et kateter i den rigtige størrelse (diameter)

For at sikre, at din blære tømmes helt, er det vigtigt at vælge et kateter i den rigtige størrelse. De fleste voksne starter med et kateter i størrelse Ch12 (1 Ch = 0,33 mm i diameter). Lægen eller sygeplejersken vil hjælpe dig med at vælge, hvilken størrelse der er rigtig for dig.

 

Hvilke materialer er katetre fremstillet af?

Katetre er fremstillet af forskellige materialer, blandt andet:

  • PVC, som er ret almindeligt i medicinsk udstyr. Det indeholder blødgørende midler, som kaldes phthalater. Phthalater kan potentielt være skadelige for kroppen og miljøet.
  • Silikone, som er et meget fleksibelt materiale i sig selv og derfor ikke har brug for blødgørende midler.
  • PU (polyuretan) bliver mere og mere populært, da det er fast og fleksibelt på samme tid og ikke indeholder blødgørende midler.

 

Et lidt stivere engangskateter kan være nemmere at indføre, især hvis du har nedsat håndfunktion eller for eksempel har en forstørret prostata. Når du vælger kateter, bør du tale med en læge eller sygeplejerske for at sikre, at materialet ikke udgør en helbredsrisiko (som PVC og phthalater), og at det er nemt at anvende.

Vær opmærksom på, at selvkateterisation med et kateter kun må foretages efter lægeordination og efter grundig oplæring.

 

Luk

Gratis vareprøve

Tak for din bestilling

Ordren er afgivet

Se skrivebordsversion