Katetervejledning til børn

Da alle børn er forskellige, er det vigtigt at vælge det kateter, som passer til deres individuelle behov. Når de er klar, kan du begynde at hjælpe dem med at tage ansvaret for den måde, de tømmer deres blære på. Kateterisation af børn er et følsomt emne. Du kan anvende disse animationsfilm som en inspiration til, hvordan processen introduceres til dit barn, og hvordan du lærer ham eller hende at kateterisere. Hjælp dit barn til at tømme sin blære
Luk

Tømning af dit barns blære med et kateter

Du er nødt til at hjælpe dit barn med at lade vandet, indtil han/hun er cirka fem år gammel. Mange børn med spina bifida kan ikke tømme deres blære på normal vis, så de er nødt til at anvende et kateter, som er et tyndt plastikrør, der indføres i urinrøret og ind i blæren. Det er en simpel og smertefri metode.

Derfor er det vigtigt at tømme blæren

Det er vigtigt, at både du og dit barn forstår, hvorfor det er vigtigt at tømme blæren, og at I får en god rutine.
Formålet med at få en god rutine er at:

  • Forebygge skade på nyrerne og infektioner generelt
  • Opnå kontinens
  • Forbedre barnets livskvalitet
  • Hjælpe barnet til at blive uafhængigt

Hvis dit barn ikke tømmer sin blære regelmæssigt, kan det give infektioner. Selv små mængder urin, som bliver liggende i blæren, kan give urinvejsinfektioner.

Kom i gang

Inden du begynder at tømme blæren, skal du altid rådføre dig med en læge eller sygeplejerske for at få instruktioner i korrekt anvendelse af katetret.

Sammen med sundhedspersonalet vil du beslutte, hvilken type kateter der er bedst egnet til dig og dit barn, og I vil udarbejde en plan for, hvor hyppigt engangskatetret skal anvendes. Blæren skal typisk tømmes 4-6 gange om dagen – men det kan afhænge af væskeindtagelse og fysisk aktivitet.

Som supplement kan du bruge de animerede katetervejledninger her på siden, som kan give dig og dit barn et overblik over, hvordan man anvender engangskatetre. Vælg den, som passer bedst til dit barns profil:
Coloplast har også trinvise instruktioner, som du kan udskrive og tage med på toilettet (pdf, 1 MB).
ikon

Oplær dit barn

Når dit barn begynder at vise interesse – som regel mellem tre- og femårs alderen – skal du begynde at lære ham eller hende selv at tømme blæren. 


Luk
Katetervejledning - kompakt kateter

Piger i kørestol

Katetervejledning - kompakt kateter
Luk

Piger i kørestol

ikon

Ønsker du at prøve dette produkt? Bestil en vareprøve

Luk
Katetervejledning - standard kateter

Drenge i kørestol

Katetervejledning - standard kateter
Luk

Drenge i kørestol

ikon

Ønsker du at prøve dette produkt? Bestil en vareprøve

Luk
Luk

Gratis vareprøve

Tak for din bestilling

Ordren er afgivet

Se skrivebordsversion